Tampereen uuden monitoimiareenan julkisivu hohtaa hopean ja pronssin sävyissä

Tampere sai uuden maailmanluokan maamerkin, kun Tampereen uusi monitoimiareena valmistui aivan kaupungin ydinkeskustaan. Purso toimitti monitoimiareenan julkisivua varten yli 100 000 kiloa alumiinia. Näyttävät säleprofiilit erottuvat poikkeuksellisella tyylikkyydellään kaupunkimaisemasta.

– Oli ilo ja kunnia olla mukana tässä upeassa hankkeessa. Areenan arkkitehtinä toimi yhdysvaltalainen Daniel Libeskind, joka on suunnitellut esimerkiksi Berliinin juutalaismuseon. Saimme näyttää kyntemme kotimaisena toimijana hänen visionsa toteuttamiseksi, kertoo Purson rakennusjärjestelmien liiketoimintajohtaja Tommi Kahiluoto.

Julkisivuun haluttiin yhtä lailla toimiva, taloudellinen kuin näyttävä ratkaisu. Pääurakoitsijana toiminut SRV tilasi julkisivu-urakan Haka pks Oy:tä, joka on Purson pitkäaikainen kumppani. Purso toimitti Haka pks:lle kohteeseen räätälöidyn julkisivujärjestelmän kiinnitysmateriaaleineen. Tampereen uudella monitoimiareenalla on käytössä myös Purson lasijulkisivujärjestelmää sekä valaisinelementtejä ja käsijohteita.

Alumiini taipuu moneen muotoon

Purson etuna vaativassa hankkeessa oli oma tuotekehitys, suunnittelu ja tuotanto. Edistyksellisillä tuotantomenetelmillä Suomessa valmistetut, suulakepuristetut alumiinisäleet ovat vastuullinen valinta myös logistiikan kannalta, kun matka Siurosta Tampereelle on vain parikymmentä kilometriä.

– Suunnitteluosastomme oli vahvasti mukana jo alkuvaiheessa. Valmistimme prototyyppejä rakenteista, jotta värit ja muodot saatiin halutun kaltaisiksi. Alumiini on upea materiaali, koska se taipuu yllättävän pienin lisäkustannuksin muotoihin, joissa vain mielikuvitus on rajana, toteaa Purson avainasiakaspäällikkö Lauri Hautanen.

Julkisivun laatu- ja vaatimustaso tekivät projektista haastavan. Näyttävän ja eläväisen pinnan täytyy kestää aikaa, käyttöä ja olosuhteita. Myös määrä oli mittava – jos monitoimiareenan julkisivun säleprofiilit laittaisi jonoon, niistä muodostuisi yli 30 kilometrin matka.

– Tampereen monitoimiareenan säleprofiilien pintakäsittelyssä alumiinin pintaan luotiin anodisoinnilla luontainen, ohut oksidikerros, joka on hyvin kestävä. Pronssiin vivahtavissa osuuksissa prosessiin lisättiin väripigmenttiä. Kun alumiinia ei peitetty maalilla, sen tekninen ja elävä pinta korostuu upeasti kaupunkiympäristössä, Hautanen sanoo.

– Toimituksemme ajoittuivat noin puolen vuoden ajalle, suurin osa ensimmäiseen kolmeen kuukauteen. Purson perusprosessi on hyvin kunnossa, joten pystymme pitämään luvatut toimitusajat. Näin mittavassa hankkeessa kommunikointi asiakkaan kanssa on avainasemassa, ja työmaan vaihtelevat tilanteet vaativat nopeaa reagointia. Olemme ylpeitä lopputuloksesta, toteaa Kahiluoto.