Fasaden på Nokia Arena glänser i nyanser av silver och brons

Tammerfors fick ett nytt landmärke i världsklass då Nokia Arena stod färdig mitt i stadskärnan. Purso levererade mer än 100 000 kilo aluminium till fasaden på multiarenan. De ståtliga lamellprofilerna sticker ut från stadslandskapet med sin exceptionella elegans.

Det var ett nöje och ett privilegium att få vara delaktig i detta fantastiska projekt. Formgivaren av arenan var den amerikanske arkitekten Daniel Libeskin som även ritat det Judiska museet i Berlin.
Vi blev hedrad av uppdraget att förverkliga hans vision som en finsk operatör, berättar Tommi Kahiluoto, Affärsområdeschef för Purso byggsystem.

Det var viktigt att skapa en funktionell och tekniskt avancerad exteriör – som bäst stödjer byggandet av en hållbar, beständigt och ekonomiskt livskraftig byggnad. Huvudentreprenören SRV beställde fasadentreprenader av Haka pks Oy, en mångårig partner till Purso. Purso levererade Haka pks ett kundanpassat fasadsystem med fästmaterial. Företagets strukturella glassystem, armaturelement samt ledstänger finns även på arenan.

Aluminium och dess många former

Pursos egna produktutveckling, design och produktion var stora fördelar för projektet. Extruderade aluminiumlameller tillverkade i Finland med avancerade produktionsmetoder är även logistikmässigt ett ansvarsfullt val, eftersom avståndet från Siuro till Tammerfors endast är cirka tjugo kilometer.

– Vår designavdelning var starkt involverad från första början. I prototypfasen såg vi till att strukturernas färger och former verkligen såg ut som det skulle. Aluminium är ett fantastiskt material eftersom det kan böjas till många fantasifulla former till en förvånansvärt låg kostnad, säger Lauri Hautanen, Pursos Key Account Manager.

Det ställs höga krav på materialval som klarar de olika förutsättningarna och samtidigt är representativt på en officiell byggnad. Detta gjorde såklart projektet utmanande. En fasad måste tåla en hel del påfrestningar som t.ex. väder och vind ställer till med. Purso levererade sina produkter i imponerande stora kvantiteter. Om lamellprofilerna på Nokia Arenas fasad placerades i linje skulle de uppgå till mer än 30 kilometer.

För att göra byggnaden stark skapades ett naturligt, tunt och mycket hållbart oxidskikt vid lamellprofilernas ytbehandling. Under processen tillsattes även pigmentfärg för bromsdelarna.
Det omålade aluminiet har däremot en teknisk och levande yta som fäster uppmärksamhet i den centralt belägna stadsmiljön, säger Hautanen.

Vi levererade produkter allt som allt under en period av sex månader, varav huvuddelen under de tre första. En effektiv grundprocess i företaget innebär att vi kunnat hålla våra leveranstider.
I ett storskaligt projekt som detta är kommunikationen med kunden av största vikt.

Ständiga förändringar på byggplatsen kräver alltid snabba reaktioner. Vi är väldigt stolta över resultatet, säger Kahiluoto.