Helsingin uuden maamerkin moderni ilme syntyi Normekin ja Purson yhteistyönä
Helsinki sai uuden maamerkin, kun Scandic-ketjun uusi hotelli valmistui päärautatieaseman yhteyteen. Hotelli on yksi Scandicin ja samalla koko Suomen suurimpia: rakennus on pinta-alaltaan noin 27 000 m2 ja siihen valmistuu jopa 120 hotellihuonetta.
Rakennuksen arkkitehtuuri on arkkitehtitoimisto Futudesignin käsialaa. Hermes-nimellä kulkeva voittotyö kunnioittaa 1909 valmistuneen Eliel Saarisen suunnitteleman päärautatieaseman historiaa samalla tuoden siihen ripauksen modernia ilmettä. Rakennuksen nykyaikainen ulkomuoto syntyy betonin ja lasin yhdistelmästä, jossa lasi on tuotu suoraan betonin tasolle. Koska perinteisiä karmeja ei voitu rakennuksen hengettömän ulkomuodon vuoksi toteuttaa, oli kohteeseen haettava uudenlainen ratkaisu – teknisistä vaatimuksista tinkimättä.
Rakennuksen julkisivujärjestelmät toimittavalla Normekilla ja Pursolla on takanaan vuosikymmenien mittainen kumppanuus. Purso oli Normekin ensisijainen valinta yhteistyökumppaniksi myös Scandic Railway Stationin toteutukseen, sillä Normekilla tunnistettiin, ettei vaativan kohteeseen sopivaa erikoisprofiilia ole kellään muulla valmistajalla.
Tekniset ominaisuudet saavutettiin räätälöidyllä profiililla
Koska kohteen taustalla oli suunnittelukilpailu, oli sen julkisivuratkaisu toteutettava arkkitehdin visioita kunnioittaen. Näyttävä ulkomuoto toi kuitenkin omat haasteensa, joihin Purso ja Normek tarttuivat yhdessä.
Rakenteellisesti kohteesta vaativan teki se, että siinä käytetyt ikkunaprofiilit olivat molempiin suuntiin taivutettuja ja SG-ikkunalasi liimattiin tehtaalla suoraan elementtiin kiinni. Tämän lisäksi kohteella oli tiukat tekniset arvot, joita ei olisi voinut toteuttaa perinteisillä lämpökatkoilla ja samalla arkkitehdin suunnitelmaa kunnioittaen.
Ratkaisu löytyi Purson ECO-tuoteperheestä, mutta vakioprofiilin sijaan ratkaisu räätälöitiin vastaamaan arkkitehdin ja rakennuttajan määrittelemiin yksityiskohtiin.
Vaativa tuotantoprosessi haastaa toimitusajat
Normek painotti kumppanivalinnassaan etenkin teknistä osaamista, mutta vähintään yhtä tärkeä tekijä oli toimitusvarmuus. Erikoistuotteen valmistusprosessi on pitkä, ja jokaisen vaiheen on pelattava saumattomasti yhteen. Vaikka valmistusprosessi oli vaativa, toimitusaika Purson osalta piti ja lopputuotos saapui työmaalle ajoissa.
”Arvostan sitä, että Purson kanssa yhteistyö on sujuvaa ja helppoa. Tärkeää on myös Purson ammattitaitoinen porukka, jolla on kyky ratkaista teknisiä ongelmia tehokkaasti ja nopeasti. Me Normekilla teemme paljon erikoisprojekteja, ja tuotekehityksen joustavuuden ansiosta Purso on meille hyvä kumppani.”
– Markku Peurala, Normek