Luminary – näyttävä tornitalo Tampereen sydämessä

Skanska Luminary
Skanska Luminary

Tampereen rautatieaseman läheisyyteen kohonnut Luminary koostuu kahdesta osasta: 21-kerroksisesta tornitalosta sekä 7-kerroksisesta lamellitalosta. New Yorkin tornitaloista inspiraatiota ammentanut rakennus sijaitsee kaupunkielämän keskipisteessä ja edustaa uuden ajan keskusta-asumista parhaimmillaan.

Luminaryn suunnittelun lähtökohtana oli ympäristöön istuva ja laadukas asuinrakennus, jonka asukkaat saavat nauttia edessään avautuvista hulppeista kaupunkinäkymistä. Maisemat tuotiin osaksi asumista muun muassa käyttämällä parvekkeilla nostoliukuovia, joissa lasipintaa on tavallista ovea enemmän.

Vaikka tavoitteena oli näyttävä ulkoasu, ei toimivuudesta haluttu tinkiä. Nykyaikaiset asuintekniset ratkaisut varmistavat, että asuminen kaupungin sykkeessä ja vaihtelevissa vuodenajoissa on miellyttävää.

– On hienoa, että yhä enemmän rakennetaan kerrostalohuoneistoja, joissa on paljon lasipintaa. Korkeissa rakennuksissa se asettaa kuitenkin omat haasteensa energiatehokkuudelle ja tiiveydelle. Tornitaloissa käytettyjen ikkunoiden ja ovien tiiveyden sekä U-arvojen on oltava huippuluokkaa. Kaupunkiympäristössä myös ääniteknisiin ominaisuuksiin on kiinnitettävä huomiota, kertoo Purson liiketoimintajohtaja Tommi Kahiluoto.

Luminaryssa käytetty Purson ECO-tuoteperhe on Euroopan energiatehokkuuden kärkeä, sillä siinä on ainutlaatuinen lämpökatkorakenne. Se mahdollistaa kiinteistölle hyvän U-arvon ja energiatehokkuuden.

– Luminaryssa käytetty LK100ECO-nostoliukuovi on ainoa eurooppalainen liukuovi, jolla on passiivitalosertifikaatti. Sen U-arvo on jopa 0,65 W/m2K, Kahiluoto toteaa.

Haastavaa rakentamista keskustan vilskeessä

Suuren kerrostalon rakentaminen Tampereen keskustaan ei ollut yksinkertainen projekti. Luminaryn tontti oli ahdas ja sijaitsi keskeisellä paikalla – samaan aikaan vieressä oli käynnissä myös ratikkatyömaa.

Onnistuminen edellytti hyvää suunnittelua ja aikataulutusta yhdessä hankkeen metallirakentajana toimineen Normekin kanssa. Sujuvan yhteistyön ohella projektissa korostui Purson toimitusvarmuus, joka osaltaan varmisti aikataulun pitävyyden.

– Tällaisessa projektissa on tärkeää, että projektin läpimeno on jouheva ja osapuolten yhteistyö on saumatonta, Tommi Kahiluoto summaa.

Projektissa mukana olleet tuotteet