En framgångshistoria som sträcker sig över sex decennier

Pursos historia började år 1959, då kemiingenjören Esko Ollila märkte att inget företag i Finland anodiserade långa aluminiumstycken. Anodiseringsprocessen och aluminium var bekant för Ollila i form av urtavlor och kastrullock, men Ollila, som senare skulle bli en pionjär inom området, såg en dold större potential med det mångsidiga materialet.

Han bestämde sig för att svara på efterfrågan och grundade en ytbehandlingsfabrik i Siuro i Nokia, och erövrade marknaden med sina fem anställda. Snart utvidgades verksamheten till att omfatta extrudering av aluminium, och den första extruderingslinjen startade år 1974.

Noggrant arbete gav tillväxt

Det har hunnit hända mycket på 60 verksamhetsår. Idag sysselsätter Purso nästan 300 experter. Företaget, som har växt upp till en internationell framgångshistoria, har satt sin prägel på nästan allt som vi ser vi i vår vardag, från industrier till välkända byggnaders fasader och belysning.

Även om framgångarna har krävt visst risktagande, har de klarat sig genom en rad tuffa situationer genom åren. Positionen som pålitlig partner och pionjär inom branschen har uppnåtts genom rigorösa och djärva åtgärder. Pursos verksamhet bygger på ingenjörsnoggranna fakta och en familjeföretagskultur som fokuserar på öppenhet, samarbete och ansvar.

Den bästa samarbetspartnern – nu och imorgon

I takt med att användningen av aluminium ökar, ökar också Pursos möjligheter till tillväxt. De förstklassiga egenskaperna hos aluminium, möjligheterna av digitaliseringen och vår höga kompetens bildar en oslagbar kombination. Det garanterar att vi är den bästa samarbetspartnern för våra kunder, också under de kommande årtiondena.

Purso Group

Purso Oy

Purso Oy verkar i Siuro i Nokia. Företaget designar och tillverkar mångsidiga aluminiumlösningar för industribehov, byggnadsfasader och belysningar.

Nedal Aluminium B.V.

Den nederländska extruderingsanläggningen Nedal specialiserar sig på tillverkning av stora aluminiumprofiler och belysningsstolpar.

Purso Alucool Oy

Purso Alucool Oy, beläget i Tervajoki, tillverkar kylelement av aluminium för el- och elektronikindustrin.

Linjapinta Oy

Linjapito Oy i Siuro specialiserar sig på ytbehandling av aluminium genom en miljövänlig förbehandling och pulverlackering.

Till Pursos företagsfamilj hör också

Fennosteel Oy

Fennosteel Oy är en medelstor tillverkare av avgassystem och tunnväggiga rör. Det Parkano-baserade företagets största kunder är bilimportörer och grossister för biltillbehör.

Purso-Tools Oy

Purso-Tools Oy, som är baserat i Björneborg, specialiserar sig på att tillverka delar till tunga diesel- och gasmotorer.

Purso Group i siffror

 • 1959 Startade verksamheten
 • 550 Anställda
 • 250 M€ Omsättning (2022)
 • 60 % Internationell verksamhet
 • ca. 50 % Andelen av återvunnet aluminium i produkter

Ansvar Certifierad kvalitet för utveckling av miljön

Purso Yhtiöt arbetar enligt ett miljöledningssystem vars syfte är att verksamheten belastar miljön så lite som möjligt, i enlighet med principerna för hållbar utveckling.

Ansvar och Purso

Vår resa som aluminiumproffs

I mer än sex decennier har Purso byggt upp sin starka position som en mångsidig, internationell expert på aluminium. Deras gedigna yrkesskicklighet och designkompetens säkerställer ett slutresultat som tål tid, användning och blickar.

 • 2019 Purso Group förvärvar aktiestocken av det nederländska företaget Nedal Aluminium B.V. Förvärvet fördubblar Pursos produktionskapacitet och öppnar nya marknadsområden i Centraleuropa.
 • 2016 Purso är den första i Finland som startar en produktionslinje för återvunnet aluminium.
 • 2012 Den nya anodiseringsanläggningen, vattenreningsverket och biovärmeanläggningen tas ibruk.
 • 2010
  -Luku
  Den nya affärsenheten Purso Lighting Systems planerar och utvecklar det smarta belysningssystemet SNEP.
 • 2009 Den första extruderingslinjen byts ut och en ny företagspark för underleverantörer byggs.
 • 2002 Aluminiumfabrikens utbyggnad och den tredje extruderingslinjen färdigställs.
 • 1990
  -Luku
  Pulverlackering, en ny ytbehandlingsmetod, introduceras och vidareförädlingen får nya utrymmen.
 • 1980
  -Luku
  Aluminiumfabriken får två utbyggnader. Huvudkontoret i Siuro och smältverket i Ikalis färdigställs.
 • 1972 Purso Oy grundas och den nya extruderingslinjen startar sin verksamhet år 1974.
 • 1959 Purso Yhtiöt inleder sin verksamhet med Suojapinta Oy:s byggarbeten (1959) och anodisering (1960).
Please accept the following cookies to view this video: statistics, marketing.