Gymnasiestudier under belysning från Purso

Arkitekten J.J. Ahrenberg har designat det imponerande V-byggnaden (1898) som ligger i Vasa. I renoveringen byttes Novem-armaturer ut i dess klassrum, och den traditionsrika festsalen fick extra imponerande belysning med en ljuslinje. Den högkvalitativa SNEP®-belysningen förbättrar välbefinnandet i vardagen på gymnasiet.

En miljömedveten stad använder Purso-armaturer

Vasa stad har satt som mål att vara en koldioxidneutral stad under 2020-talet. Detta mål stöds av inhemska armaturer som har låg koldioxidavtryck. Purso SNEP®-produktväljare räknar ut armaturernas koldioxidavtryck.

Risto Herttua, elektrisk specialist inom fastighetsavdelningen i Vasa stad, berömmer Purso-lampans kostnadseffektivitet och energieffektivitet.

– Fastighetsbeståndet och därmed renoveringsbehoven är omfattande, och med Pursos armaturer har vi fått utmärkta lösningar för många ändamål.

Under de senaste åren har SNEP®-armaturer installerats I många skolor och idrottshallar runt staden: Gerby, Metviken, Sandviken, Roparnäs, Orrnäs…

Joonas Jaskari, som arbetar i Pohjanmaan SA-sähkö, svarade för gymnasiumprojektet och har tidigare också ofta installerat SNEP®-armaturer på andra platser.

– Jag glädjer mig alltid när jag ser att Purso-armaturer ingår i planerna, eftersom de är så pålitliga. Dessutom är installationen mycket smidig, säger Jaskari.

“Purso är en utmärkt kundtjänst”

Belysningsdesignern Sami Tiilikainen (Granlund Oy Pohjanmaa), som övervakade projektet, säger att han är mycket nöjd med samarbetet med Purso

– Professionell designhjälp är lätt tillgänglig från Purso. Tidtabellerna håller och kostnadsinformationen är lättillgänglig, vilket är viktigt för beställaren.

Också Jaskari säger att han alltid har uppskattat Purso som kundtjänst:

– Vi har samarbetat för en lång tid redan, och allt har fungerat väldigt bra – även problem har lösts snabbt, flexibelt och professionellt.

Studier går smidigt i utrymmen som är belysta enligt standarden

Matematikläraren Kasperi Lemmetty berättar att det fanns ständiga problem med “de gamla lamporna” innan renoveringen:

– Hela tiden slutade någon ljus fungera, och vi var tvungna att kalla in fastighetsservice. Med dessa har vi inga problem, utan belysningen fungerar som den ska.

God allmänbelysning är viktig i studievardagen, säger Lemmetty, eftersom matematikstuderande till exempel ritar och skriver. Läraren går mycket runt i klassrummet för att hjälpa studerandena med beräkningar och har märkt fördelarna med den nya belysningen: det finns inga ”ovälkomna reflektioner” från studerandenas datorskärmar.

Novem-armaturerna som är hängda i klassrummen ger både direkt och indirekt ljus. Det är rekommenderat enligt nuvarande belysningsstandarder.

– Novem-armaturen har en utmärkt översta ljuskälla som lyser i en vinkel på 120 grader uppåt. Det är bevisat att det är bättre för ögat om även omgivningen är upplyst. Det beror på att ögat söker ljus, så kontrasterna mellan mörker och ljus belastar ögonen, säger regionförsäljningschef Tuomas Arha.

Indirekt ljus ger också en imponerande effekt, vilket man kan se I festsalen där en ljuslinje är installerad. De gamla armaturerna i den klassiska salen berördes inte, utan de gamla lysrören ersattes bara med en elegant ljuslinje, säger Risto Herttua, som var ansvarig för samarbetet med design och övervakning från beställarens sida.

Ljuslinjen i festsalen är gjort av återvunnet aluminium.