Luminary – ett imponerande torn i hjärtat av Tammerfors

Skanska Luminary
Skanska Luminary

Höghuset Luminary reser sig intill järnvägsstationen i Tammerfors. Byggnaden består av två huskroppar: 21 och 7 våningar höga lamellbyggnader. Inspirationen har hämtats från New Yorks tornkvarter. Höghuset erbjuder den bästa kvaliteten på modernt stadsboende på bästa plats.

Utgångspunkten till Luminarys design var att erbjuda ett miljövänligt och högkvalitativt bostadshus anpassad till omgivningen där invånarna kan njuta av den magnifika stadsutsikten.

Den breda glasytan på balkongernas lyftskjutsdörrar skapar den perfekta länken mellan innomhus och utomhus. Även om målet var en prydlig exterior dög inga kompromisser när det gällde funktionaliteten. Moderna bostadstekniska lösningar säkerställer att det är trevligt att komma hem vid både värmebölja och köldknäpp.

–Fint att det byggs fler bostadshus med stora glaspartier. Ett högt hus kräver dock noggrant förarbete då det gäller planering av energieffektivitet och lufttäthet. Tätheten och U-värden för fönster och dörrar som används i tornhus skall vara av högsta klass. Även ljudteknik bör uppmärksammas i stadsmiljö, säger Tommi Kahiluoto, Affärsområdeschef Purso byggsystem.

Purso ECO-produktfamiljens lösningar som avänts i projektet tillhör de bästa i Europa. De behåller sin funktionalitet i alla väder och deras mångsidighet lämnar plats åt arkitektens visioner.

LK100ECO lyftskjutsdörren som använts i Luminary är den enda europeiska skjutdörren med passivhuscertifikat. Dess U-värde är upp till 0,65 W/m2K, uppger Kahiluoto.

Utmanande byggprojekt i hjärtat av staden

Att bygga ett stort höghus i centrala Tammerfors var inget enkelt projekt. Tomten var trång och centralt belägen – samtidigt som vi hade ett spårvägsprojekt intill oss.

Att nå goda resultat krävde rejäl planering och schemaläggning tillsammans med Normek, som ansvarade för stålkonstruktionen. Utöver det smidiga samarbetet bidrog även Pursos försörjningstrygghet till att schemat hölls.

– I ett sådant upplägg är det viktigt att projektet fortskrider smidigt och att samarbetet mellan parterna är sömlöst, avslutar Tommi Kahiluoto.

Produkter som använts i projektet