SNEP®-belysningslösningar för inomhussport – El Padel, Tammerfors

Bollarna virvlar ut i luften på rackethallen i Kolmenkulma, Tammerfors. En enhetlig belysning gör otroligt mycket med kvalitéten på spelet. Purso var med och planerade belysningen redan under El Padel -anläggningens byggfas.

Henri Mäkelä, VD för El Padel, hade goda erfarenheter av Pursos belysningslösningar dessförinnan planerade för Autolähde Oy.

– Pursos LED-belysningslösning var ett klockrent val för oss tack vare produktkännedom samt tidigare välfungerande samarbete. Naturligtvis utvärderades armaturens lämplighet och prissättning innan beställningen gjordes. Eftersom bägge värden är mycket konkurrenskraftiga hos Purso, blev valet ett av de enklaste under projektet, säger Mäkelä.

Lämplig ljusfördelning för utrymmet

El Padel har åtta stycken padelbanor av högsta kvalitet samt sex stycken badmintonbanor. Anläggningen är även utrustad med en affär, restaurang samt VIP-bastu för eget bruk.

Hallar för padel har en något annorlunda utformning och ställer andra krav på belysningen än för vanliga multihallar, men det var viktigt för oss att ta till hänsyn även spelarnas åsikter.

-Bästä möjliga utgångspunkten är då slutanvänadren även har möjligheten att påverka. El Padel gästas av unga spelare som presterar på hög nivå och som säkerligen vet förutsättningarna för ett bra spel. Armaturerna på padelbanor får t.ex. inte vara placerade ovanför banan. Det är svårt att träffa en lobb ifall ljuset bländar, förklarar distrikt försäljningschefen Tuomas Arha.

I Pursos lösning sitter armaturerna högt upp i taket. Optiken i ljusöppningen ser till att ljuset fördelas jämnt över spelplanen och gör att man undviker såväl bländning som mörka fläckar.

-Belysningen genomfördes med 2,8 m långa SNEP® Mode C -armaturer som tack vare sin asymmetrisk optik ger högklassigt ljus åt stora vertikala ytor. Armaturen är dimbar samt försedd med tidsstyrning, närvaro samt en tryckknapps enhet. Modellen har steglös justering och dessutom är den oerhört energieffektiv med ett ljusflöde på upp till 36 000 lumen, säger Arha.

– Även om utmaningar och förseningar uppstod inom bygget, behövde man inte oroa sig för varken leveranstiden eller funktionaliteten hos armaturerna, tillägger Mäkelä.

Berömvärd spelarfeedback

SNEP®-armaturerna som tilldelats Nyckelflaggasymbolen är helt återvinningsbara och dessutom är koldioxidavtrycket beräkningsbart. Armaturerna på El Padel är testade för motståndskraftighet för sport och idrottshallar.

– I testet fästs armaturen på ett ställe som motsvarar dess slutliga plats och därefter avfyras bollar i en hastighet av 60 km/h från olika vinklar. Med tanke på säkerhet är testet absolut nödvändigt och som ett inhemskt familjeföretag vill vi försäkra oss att ljuset inte svajar, går sönder eller i värsta fall faller ner på banan, säger Arha.

Utöver säkerhet och underhållsfrihet är slutanvändarnas åsikt avgörande. Majoriteten är oerhört nöjda med belysningen på El Padel och feedback har efterfrågas allt sedan anläggningen stod klar november 2021.

– Enligt tävlingsspelare är belysningen jämn och klart bättre än på många tävlande banor. Vi har verkligen lyckats optimera belysningen och optiken på El Padel, säger Arha.

– Majoriteten av spelarnas feedback har varit mycket positiv. I allmänhet har padelbanor två typer av belysning: antingen är armaturerna integrerade på banan eller fastsatta i taket. Det handlar ofta om preferenser och man gillar spela i bekanta miljöer. De flesta som spelar här tycker den nuvarande belysningen är den bästa de stött på. Själv är jag förstås helt klart av samma åsikt, hyllar Mäkelä