Sievin Jalkineen tuotantohalleissa on kotimainen Purson SNEP®-valaistus

Kenkien valmistusta valaisevat Purson valaisimet.

Energiatehokas, vähähiilinen ja kotimainen SNEP® by Purso -valaistus on Pohjois-Euroopan suurimman jalkinevalmistajan valinta. Sievin Jalkine laajensi tilojaan vuonna 2020. Laajennusosaan valittiin Purson teollisuusvalaisimet, jotka olivat niin hyviä, että samalla valaisintyypillä päätettiin korvata vanhojenkin tilojen loisteputkivalaisimet.

Sievin Jalkine on tunnettu kotimaisten, kestävien ja laadukkaiden ammatti- ja turvajalkineiden valmistajana. Huippulaatuisten kenkien valmistus on tarkkaa työtä, jonka onnistumisessa valaistuksella on tärkeä rooli.

Purson teollisuusvalaisimilla valaistuissa tiloissa tapahtuu esimerkiksi nahan ja muiden materiaalien leikkuu, ompelu, lestitys, pohjien valmistus ja viimeistelytyövaiheet.

Uusi hallivalaistus hyväksi todetulla Purson SNEP®-ratkaisulla

Ensimmäinen virallinen SNEP®-valaisintoimitus Siurosta Sieviin tehtiin vuonna 2020 uutta laajennusosaa varten. Sievin Jalkineen toimitusjohtaja Juha Jokinen kertoo valaisinvalinnan perustuneen kuitenkin jo vuosien kokemukseen: ”Saimme Pursolta testivalaisimen vuonna 2015. Se oli toiminut moitteetta vuosia, joten oli helppo valita valaisintoimittaja, joka todetusti tekee kotimaista laatutyötä kuten mekin.”

Uudisosassa on hallipinta-alaa noin 3000 m2. Sinne sopivimmaksi valaistusratkaisuksi todettiin tavanomaista 4000 Kelvinin värilämpötilaa viileämpi valon sävy, 5000 K. Kenkien tasainen huippulaatu täytyy pystyä varmistamaan valaistuksen avulla, joten materiaalien värisävyjen toistuminen on keskeistä, kertoo Purson valaistuksen Pohjois- ja Itä-Suomen aluemyyntipäällikkö Juha Soirio. Luonnonmukaisen värilämpötilan lisäksi Sievin Jalkine valitsikin korkean värintoistoindeksin: tavanomaisen CRI-lukeman, 80, sijaan hallivalaisimien värintoistokyky on ensiluokkainen, CRI 90. Materiaalien värisävyt toistuvatkin nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin, kertoo toimitusjohtaja Jokinen.

LED-valaisimet korvasivat vanhat loisteputket – RoHS-direktiivin mukaisesti

Uuden hallin valaistusta ihailtiin Sievin Jalkineella kovasti, kertoo Jokinen. Yrityksen vanhoissa halleissa sen sijaan loisteputket tuottivat kelmeää valoa, ja ero uuden eduksi oli tietysti huomattava.

Ajankohtaiseksi tulikin vaihtaa myös vanhojen hallien teollisuusvalaisimet yhtä hienoksi kuin uudessa hallissa. Viime vuosina yhteensä noin 3000 m2 kattaville osastoille on vaihdettu loisteputkien tilalle Purson SNEP® LED-valaisimet. Vanhat loisteputket olivat jo alkaneet olla paloturvallisuusriski:

– Meillä oli ollut vanhojen loisteputkien kanssa muutamia ”läheltä piti” -tilanteita, joissa loisteputkivalaisin syttyi jo palamaan näkyvällä liekillä kuristimen vioittumisen vuoksi, kertoo Jokinen.

Tilanteissa ei päässyt sattumaan mitään työntekijöiden ripeän toiminnan vuoksi. On silti huojentavaa tietää, että vanhojen kuristimien aiheuttamaa riskiä ei uusilla led-valaisimilla ole, kertoo Jokinen: ”Nyt voin nukkua yöni rauhallisemmin.”

Valaistusratkaisu on myös syksyllä 2023 voimaan astuneen RoHS (Restriction of Hazardous Substances) -direktiivin mukainen: nykyisin uusia T5- ja T8-loisteputkia ei enää edes saa tuottaa markkinoille, koska ne sisältävät haitallista elohopeaa.

Valaisimien vaihto voi pienentää energiankulutusta jopa 60–70 %, joten päivittäminen maksaa itsensä takaisin. Loisteputkiin verrattuna ledit ovat lisäksi pitkäikäisiä ja ympäristöystävällisiä. Purson valaisinten etu on myös verrattain varsin matala hiilijalanjälki. Hiilijalanjälkilaskelmat ovat saatavilla SNEP®-tuotevalitsimesta.

Miten laadukas hallivalaistus tukee työhyvinvointia?

Valon värisävy on keskeinen seikka myös työssäjaksamisessa. Sievin Jalkineen työntekijät ovat antaneet palautetta, että niin sanottu keltainen valo väsyttää ja että vireystaso pysyy paremmin yllä luonnonvaloa mukailevassa valaistuksessa. Työntekijöitä kuullaan Sievin Jalkineella, ja yritys onkin historiassaan palkittu Työministeriön Hyvän työnantajan palkinnolla.

Kenkien valmistuksen tarkoissa työvaiheissa on tietysti olennaista, että valoteho on vähintään toimistovalaistuksen veroinen ja tasainen. Esimerkiksi migreenistä aikaisemmin kärsineet työntekijät ovat kommentoineet, että uusi valaistus ei aiheuta päänsärkyä.

Sievin Jalkineen teollisuusvalaisimet keräävät kiitosta

Jokapäiväisessä arjessa Sievin Jalkineelle tärkeintä on, että omat työntekijät ovat valaistukseen tyytyväisiä. Oman väen kehujen lisäksi on havaittu, että hallien valaistus kirvoittaa usein kehuja ja keskusteluja, kun tehtaalla vierailee asiakkaita. ”Pirteä” on usein toistuva sana, kertoo Juha Jokinen. Hän vinkkaa, että useammankin kannattaisi harkita 5000 K värilämpötilaa valaisinvalinnoissaan.

Tuotantotilojen tasainen ja vaalea valo tukee työssäjaksamista.