Uusittu sisätyövalaistuksen standardi EN 12464-1 astui voimaan: päivitys ohjaa lisäämään valoa pinnoille
Hyvästä valaistuskäytännöstä suosituksia antava sisätyöpaikkojen valaistustandardi EN 12464-1 on Hyvästä valaistuskäytännöstä suosituksia antava sisätyövalaistuksen standardi EN 12464-1 on päivittynyt.
Standardi käsittelee useita näköympäristöä määrittäviä tekijöitä, kuten valaistusvoimakkuutta, häikäisyä, valon suuntausta, väriä ja värintoisto-ominaisuuksia. Se sisältää monia yleisohjeita hyvän valaistuksen, näkömukavuuden ja -tehon saavuttamiseksi muun muassa toimistoissa, kouluissa, teollisuudessa ja varastotiloissa.
Standardi antaa hyvät lähtökohdat valaistuksen nykytilanteen arviointiin ja uudistusprojekteihin, kun tavoitteena on käyttäjälähtöinen ja työtehtävien mukainen laadukas valaistus.
Mikä sisätyövalaistuksen standardissa on muuttunut?
Edellisen kerran standardi on päivittynyt vuonna 2011, minkä jälkeen tekniikka on uudistunut huimaa vauhtia. Muun muassa led-tekniikan kehittyminen on lisännyt suunnittelun mahdollisuuksia ja tuonut enemmän vaihtoehtoja esimerkiksi valon suuntaamiseen, mikä halutaan huomioida myös standardissa.
Aiemmin määriteltyihin perustason valaistusvoimakkuuksiin ei päivittyneessä standardissa nykyisellään olisi muutoksia tulossa käyttötason arvoihin, vaan kyse on pääsääntöisesti tietojen täydentämisestä ja selkeyttämisestä. Yksi standardin merkittävimmistä muutoksista on, että seinä- ja kattopintojen lux-tasot ovat esillä aiempaa merkittävämmin. Päivittynyt standardi ohjaa suunnittelemaan valaistuksen siten, että valaistus on tasainen myös pinnoilla, jolloin näkeminen helpottuu, häikäisy vähenee ja tilat koetaan miellyttävimpinä.
EN 12464-1 ottaa jonkin verran kantaa myös valaistuksen ohjaukseen ja energiatehokkuuteen. Se kannustaa huomioimaan ihmisten hyvinvoinnin ja mahdollistamaan muun muassa valotasojen ja värilämpötilan muuttamisen sekä hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan päivänvaloa. Toistaiseksi ihmiskeskeisen valaistuksen yleisyys toteutetuissa ratkaisuissa ja painotus myös standardissa on melko maltillinen, mutta tulevaisuudessa ratkaisut yleistyvät yhä enenevissä määrin.
EN 12464-1-standardin edellyttämät luxit toteutetaan hyvillä ylävalo-ominaisuuksilla
Olipa kyse uudiskohteen rakentamisesta tai olemassa olevan valaistuksen päivityksestä, Purson SNEP®-valaisimet vastaavat myös uudistuneen standardin laadukkaan valaistuksen vaatimuksiin kouluissa, toimistoissa ja muissa julkisissa tiloissa.
Esimerkiksi toimistotiloihin suunnitellussa SNEP® LX-valaisimessa on hyvät ylävalo-ominaisuudet, joiden myötä sisätyövalaistuksen standardin mukaisten luksitasojen toteuttaminen on helppoa. SNEP® LX sopii erityisen hyvin esimerkiksi työpistevalaisimeksi tiloihin, joissa yleisvalaistus on toteutettu esimerkiksi valoviivoilla tai paneelivalaisimin. Elementissään se on myös esimerkiksi kirjastojen kaltaisissa korkeissa tiloissa, joissa päästään yli 3,5 metrin asennuskorkeuteen.
Myös toimistovalaisinperheen tuoreimpien jäsenten Aarin ja Novemin ansiosta päivittyneen standardin mukainen valaistus on entistäkin helpompi toteuttaa.