Tiivistevalmistaja TT Gaskets päivitti kaikkien hallikiinteistöjensä valaistuksen

Työturvallisuus on kunnossa, kun on laadukas teollisuusvalaistus.
Laadukkaat teollisuusvalaisimet kohentavat työturvallisuutta ja työn jälkeä.

Tamperelainen tiivistevalmistaja hankki SNEP®-valaisimet ensin yhteen halliin. Lopputulos oli niin pidetty, että lopulta kaikkien hallikiinteistöjen (12 000 m2) valaisimet päivitettiin samanlaisiin valaisimiin, joiden päädyissä ovat yrityksen valmistamat tiivisteet.

Teollisuusvalaisimet – valoa valmistavaan teollisuuteen

TT Gaskets valmistaa tiivisteitä eri teollisuudenalojen tarpeisiin Tampereen Jankassa jo neljättä vuosikymmentä. Vuosikymmenten varrella kasvanutta hallitilan tarvetta on täytetty useita kertoja. Kun viimeisin hallilaajennus valmistui vuonna 2020, pohdittiin, mikä valaistusratkaisu olisi sopivin.

Valmistavassa tuotannossa valaistuksella on todella tärkeä rooli: hyvä teollisuusvalaistus varmistaa pikkutarkan työmme onnistumisen, kertoo tuotantopäällikkö Teemu Piipponen.

Hyvä teollisuusvalaistus auttaa työssä.
TT Gasketsin tuotantotiloissa tehdään pikkutarkkaa työtä. Hyvät teollisuusvalaisimet auttavat näkemään tarkasti.

Huippulaatuisen tiivisteen valmistaminen vaatii tarkkaa näkemistä. Valo on saatava maahan asti lähes kuuden metrin korkuisissa halleissa. Työpisteiden lisäksi valoa tarvitaan katvealueille, käytäville ja koneiden vierustoille. Valaistuksen tasaisuus on keskeinen asia tuotantotiloissa, kertoo Purson valaistuksen aluemyyntipäällikkö Tuomas Arha.

– Teollisuusvalaistus on oma lajinsa: tällaisissa tiloissa on paljon esimerkiksi koneita, laitteita ja ilmastointiputkia, jotka pitää ottaa valaistussuunnittelussa tarkasti huomioon niin, ettei pääse syntymään jyrkkiä varjoja tai pimentoja. Purson valaistussuunnittelijan huippuammattitaidon ja sujuvan yhteistyön avulla tällaiset haasteet ratkaistiin, Arha jatkaa.

Valaisinkilpailutuksesta vastannut hankintapäällikkö Teemu Sillanpää kertoo, että Purson ammattitaito vakuutti. Valaisinvalinnassa painoivat hänen mukaansa esimerkiksi valaisimien pitkäikäisyys, energiatehokkuus, paloturvallisuus, ohjattavuus ja matala hiilijalanjälki.

– Näiden valaisimien laatu on ensiluokkainen, ja hinta-laatusuhde on kohdallaan, summaa Sillanpää.

Vanhatkin teollisuusvalaisimet vaihtuivat vaivatta

Vuonna 2020 valmistuneen hallitilan valaistus keräsi roppakaupalla kehuja.

– Ainoa miinus oli se, että kun valoteho oli niin hyvä, lika tuli esiin, joten jouduimme siivoustalkoisiin! Nauraa tuotantopäällikkö Piipponen.

TT Gaskets päättikin parin seuraavan vuoden aikana päivittää kaikkien tuotantotilojensa valaistuksen samanlaiseen kuin uusissa tiloissa. Lähtötilanteessa halleissa oli monenlaisia valaisimia eri vuosikymmeniltä.

– Voitiin käyttää näppärästi vanhoja valaisinkiskoja, kaapeleita ja sähkönsyöttöjä, joten vaihto sujui kivuttomasti, kertoo Piipponen.

Viimeisimpänä uusittiin vanhan leipomohallin valaistus energiasaneerauksen yhteydessä kesällä 2023. Projektissa yllätti se, että enää vain käsityöpisteille tarvittiin kohdevaloa, ja muuten yleisvalo riittää. Piipponen kertoo, että tasainen, miellyttävä valo on kerännyt kiitosta työntekijöiltä.

Optimoitu teollisuusvalaistus osana kunnianhimoista vastuullisuusstrategiaa

Tehokas teollisuusvalaistus hallitilassa.
Tehokkaat teollisuusvalaisimet tarjoavat valoa työpisteille kuusimetrisessä hallissa.

TT Gaskets tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2027 mennessä. Matalan hiilijalanjäljen lähituotteet, joiden runko on kierrätysalumiinista valmistettu, tukevat tätä tavoitetta. Valaisimien automaattiohjaus vähentää energiankulutusta huomattavasti. Nykyisin valot syttyvät ajastetusti työvuorojen mukaan ja liikkeiden mukaan, kertoo Sillanpää.

Ennen valot saattoivat palaa turhaan inhimillisten unohdusten vuoksi.

”Viimeinen sammuttaa valot” -ohje ei ole enää nykypäivää, lisää Piipponen.