Greenline-alumiini kasvattaa suosiotaan – Inlook siirtyi kierrätysalumiinin käyttöön

Purson kierrätetty Greenline-alumiini on kiertotalouden ylivertaisin raaka-aine, jonka kysyntä kasvaa alati. ”Ennen ajateltiin, että vain primäärialumiini on priimatavaraa, mutta asenneympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina”, kertoo Inlookin johtaja Anders Åström.

Purso on kierrätettävien alumiiniratkaisujen edelläkävijä

Oma sulattomme Ikaalisissa sulattaa ja jalostaa alumiinia käytettäväksi uudelleen tuotteiden raaka-aineena. Kokonaan kierrätysalumiinia käyttävä tuotelinjamme on ekoinnovaatio nimeltään Purso Greenline. Se on laatuaan Suomen ensimmäinen ja ensimmäisten joukossa maailmassa.

Kierrätysalumiini on ylivertainen raaka-aine.

Sisärakentamisen mestari Inlook: ”Ympäristövastuun aika on nyt”

Luotetun kotimaisen Inlookin palveluvalikoima kattaa ratkaisuja muun muassa uudis- ja korjausrakentamiseen, pääurakointiin ja materiaalipalveluihin. Anders Åström Inlookilta kertoo, että heidän yrityksessään oli jo pitkään keskusteltu siitä, että vastuullisuuden eteen tulee tehdä konkreettisia toimia. Monet toimijat ostavat itselleen lisäaikaa tähtäämällä tulevaisuuteen, esimerkiksi vuoteen 2030, –”mutta me päätimme, että oikea aika on nyt”. Inlook siirtyi ostamaan yksinomaan kierrätettyä alumiiniprofiilia vuoden 2022 syyskuussa.

Vihreää siirtymää edelsivät kokeet, joilla varmistettiin, että alumiini todella säilyttää ominaisuutensa riittävästi kierrätettynäkin. Tämä oli tärkeää Inlookille, jonka tuotteissa esimerkiksi järjestelmälasiseinissä, profiilin pinta näkyy. ”Ennenhän ajateltiin, että vain primäärialumiini on hyvää tavaraa: kukaan ei halunnut roskaa!” naurahtaa Åström ja lisää, että nyt asetelma on kääntynyt liki päinvastaiseksi.

Åström on ylpeä siitä, että he voivat toimillaan aidosti edistää luonnonvarojen käyttöä kestävällä ja tehokkaalla tavalla. ”Tämä on juuri sitä, mitä yritysten pitäisi tehdä. Greenline ei ole mitään päälle liimattua tai viherpesua, vaan sen edut ovat kiistattomat ja numeerisesti mitattavat”, hehkuttaa Åström, joka tuntee materiaalin ja koko pohjoismaisen alumiinitoimialan läpikotaisin.

Kierrätysalumiini takaa pienen hiilijalanjäljen.

Esimerkiksi uudelleen sulatuksen tarvitsema energiamäärä on vain murto-osa (noin 5 %) primäärialumiinin valmistuksessa käytettävästä energiasta. Huolimatta siitä, että osa kierrätysalumiinista on prosessiromua, Greenline-profiilin hiilijalanjälki on todella pieni: ”Sekundäärialumiiniprofiilin kokonaishiilijalanjäljen on EPD-ympäristöselosteessa todettu olevan vain 2,29 kg CO2 eq., kun taas primäärialumiiniprofiilin vastaava lukema on keskimäärin 11,1 kg CO2 eq.”, kertoo Purson laatu- ja ympäristöpäällikkö Timo Tuohimaa.

Aidot ympäristöteot ovat arvokkaita – myös rahassa mitattuna

Kierrätysalumiinia käyttävä asiakas saa tilauksensa yhteydessä Purso Greenline -sertifikaatin, joka takaa, että asiakkaan tuote on valmistettu alusta loppuun kierrätetystä alumiinista. Sertifikaattia voi käyttää asiakkaan omassa markkinoinnissa.

Anders Åström kertoo, että kiertotalous on keskiössä koko rakennusalalla suunnittelusta lopputoteutukseen. ”Arkkitehdit ovat erittäin valveutuneita: he haluavat suunnitella kohteet ympäristöarvojen ohjaamana ja tietävät myös, että senkaltaiset fiksut ratkaisut käyvät kaupaksi.”

Myös vuonna 2025 voimaan astuva uusi rakentamislaki vaatii, että vähähiilisyys täytyy näyttää toteen, ja se voi olla jopa rakennusluvan saamisen ehtona. ”Jo nyt kierrätysalumiinin käyttö on tilaajan vaatimus, jos rakennukselle ollaan esimerkiksi hakemassa leed green -sertifikaatti”, kertoo Åström.

Pursolla ja Inlookilla on takanaan vuosikymmenten yhteistyö, kertoo Purson avainasiakaspäällikkö Markku Nieminen. Purso ja Inlook edesauttavat jatkossakin yhdessä kestäviä ja vastuullisia kulutus- ja tuotantotapoja sekä ratkaisuja.