Sahaamon työnjohtaja Pirjetta: ”Oli lottovoitto päästä Pursolle töihin”

Sahaamon työnjohtaja Pirjetta Kouhia huolehtii siitä, että sahaamossa tuotanto sujuu. Työnsä ohella työsuojelupäällikkönä toimiva Pirjetta uskoo, että hyvän esimiehen tunnusmerkki on aito kiinnostus työntekijöitä ja heidän kuulumisiaan kohtaan.  

Kun Pirjetta Kouhia haki Pursolle töihin seitsemän vuotta sitten, hän sai samaan aikaan kuulla tulleensa valituksi kahteen muuhunkin työpaikkaan. Valinta työpaikkojen välillä oli kuitenkin helppo.

– Työhaastattelun jälkeen minulle vain tuli jotenkin sellainen olo, että haluan Pursolle töihin, Pirjetta muistelee. 

Päätös on sittemmin osoittautunut oikeaksi, eikä Pirjetan ole tarvinnut katua. 

– Tykkään työstäni tosi paljon ja nautin siitä, että saan kuulua tähän porukkaan ja olla osa isompaa ketjua. Tavara tulee billettinä toisesta päästä sisään ja valmiina tuotteena toisesta päästä ulos, ja tässä kokonaisuudessa jokainen työntekijä on tärkeä. 

Uusiin haasteisiin on helppo tarttua

Pirjetan ura Pursolla on edennyt vauhdikkaasti. Hän aloitti määräaikaisena pakkaamon työntekijänä, mutta työsuhde vakinaistettiin jo ensimmäisen vuoden aikana. Pian vakinaistamisen jälkeen Pirjetalle ehdotettiin, että hän voisi hakea avoinna ollutta työnjohtajan tehtävää. 

– Aluksi olin kauhuissani, sillä ajattelin että en osaa mitään. Esimies kuitenkin psyykkasi minua hakemaan, ja lopulta viimeisenä hakupäivänä lähetin hakemuksen. Haastattelujen ja soveltuvuustestien jälkeen tulin valituksi, Pirjetta kertoo.

Uusien haasteiden vastaanottaminen vaati aina rohkeutta, mutta Pirjetan mukaan mahdollisuuksiin uskaltaa tarttua, kun tietää taustatuen olevan kunnossa. 

– Kun työtehtäväni ovat vaihtuneet, olen hypännyt suoraan uuden työn syrjään kiinni. Minuun ja osaamiseeni on kuitenkin luotettu, ja apua saa aina. Täällä on ulospäin suuntautunut ja ystävällinen ilmapiiri. 

Hyvä työyhteisö rakentuu me-hengelle

Työnjohtotehtävien ohessa Pirjetta toimii myös työsuojelupäällikkönä. Työsuojelutehtävissä hän on entistä enemmän kiinnittänyt huomiota siihen, miten paljon hyvä työyhteisö ja siellä vallitseva luottamus vaikuttavat työssä viihtymiseen.  

– Meillä työnjohtaja ei tuo työmääräimiä käteen ja käske tekemää tiettyjä asioita tietyssä järjestyksessä. Sen sijaan työntekijälle annetaan raamit, joiden sisällä hän saa toimia vapaasti, Pirjetta kertoo. 

Iso merkitys on myös pursolaisella me-hengellä, joka näkyy muun muassa matalana organisaationa.

– Tällä hetkellä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi ruokalamme on kiinni, mutta normaalioloissa meille on tyypillistä se, etteivät työntekijät istu yhdessä nurkassa ja johto toisessa. Mihin tahansa pöytään voi istua, Pirjetta kertoo. 

Työ ja vapaa-aika sopusoinnussa

Vaikka työpäivät toisinaan venyvät, ei Pirjetta ole kokenut työn ja vapaa-ajan yhdistämistä ongelmaksi. Kalenteriin jää tilaa myös rakkaille harrastuksille kuten tanssille, hiit- ja kahvakuulatreeneille sekä luonnossa liikkumiselle. Lisää virtaa Pirjetta hakee myös pulahtamalla toukokuisen kylmään järviveteen. 

– Pursolla vallitsee perheyrityksen henki, täällä kaikista pidetään huolta. Jos tuntuu, että alan kuormittua liikaa, pystyn tyhjäämään omaa kalenteriani tai pitämään puolipekkasen perjantaina. Meillä luotetaan siihen, että vapaapäivän takia työt eivät jää tekemättä. 

– Sanoin jo työhaastattelussa, että tämä tulee olemaan minulle eläkepaikka, ja se pitää yhä paikkansa. En ole lähdössä minnekään, Pirjetta päättää hymyillen.