Purson valaisimien kymmenvuotispäivä Sale Sorvassa

Pitkän elinkaaren SNEP®-valaisimia toimitettiin oman paikkakunnan Sale-myymälään maaliskuussa 2014. Kymmenen vuotta myöhemmin ne toimivat moitteetta ja täyttävät kaikilta osin myymälävalaistukselle asetetut tiukat standardit.

Sale Sorva on kyläkauppa valtatien varrella

Valtatien 12 varrella sijaitsevassa Salessa on kotoisa tunnelma tavanomaisena arki-iltapäivänä. Asiakasvirta käy tasaisena, ja myymäläpäällikkö Taija Andersson tervehtii tulijoita hersyvän tuttavallisesti.

– Vakiasiakaskunta tulee täällä nopeasti tutuksi, iloitsee myymälää vuodesta 2022 luotsannut Andersson.

Hän on tehnyt vaikuttavaa ja monivaiheista uraa Pirkanmaan Osuuskaupan palveluksessa yli 20 vuotta. Millainen myymälä Sale Sorva on verrattuna niihin lukuisiin toimipisteisiin, joista kokemusta on kertynyt?

– Tämä on ennen muuta kyläkauppa, josta ostetaan ruokaa, koska meillä on todella kattava valikoima mutta rauhallinen tunnelma verrattuna jättimäisiin marketteihin.

Myymälän edustalla oleva ABC-tankkauspiste on Pirkanmaan suosituin, ja etenkin kesäaikaan auton tankkaajat poikkeavat hakemaan samalla pientä evästä. Kompaktin kokoisessa Salessa asiointi käykin ripeästi, ja toiminta on muutenkin ketterää: asiakkaiden tuotetoiveita toteutetaan jatkuvasti, kertoo Andersson.

Sale Sorvassa näkyvät yleiset kulutustrendit: esimerkiksi ruoanlaitto on muuttunut siten, että puolivalmisteita ostetaan paljon. Toisaalta tuoretavaraa menee paljon, ja liha- ja kalasäilykkeiden ostaminen on vähentynyt.

Sale Sorva – ”Täältä kaikki lähti”

Pursotuslaitoksen käynnistymisestä Siurossa tuli helmikuussa 2024 kuluneeksi 50 vuotta. Toiminta on vuosikymmenten varrella paitsi kasvanut myös monipuolistunut. Uudella vuosituhannella Pursolla alettiin miettiä uusia tapoja hyödyntää alumiinin erinomaisia ominaisuuksia. Hiljalleen kypsyi idea SNEP®-valaisimista, joiden runko on nykyään kierrätysalumiinista puristettua alumiiniprofiilia. Purso lanseerasi SNEP®-valaisinjärjestelmän vuoden 2012 Light & Building -messuilla Saksassa, ja siitä alkaen Siurossa on valmistettu valaisimia.

Oman paikkakunnan Sale oli yksi ensimmäisistä julkisista tiloista, joihin uusia tuotteita myytiin. Valaisimet on toimitettu kohteeseen maaliskuussa 2014, joten maaliskuussa 2024 ne täyttävät kymmenen vuotta.

– Me olimme silloin aloitteleva valaisinvalmistaja, eikä kukaan ollut vielä kuullutkaan mistään Snepistä, muistelee valaistuksen liiketoimintajohtaja Vesa Eerola.

Pirkanmaan Osuuskauppa uskoi paikalliseen tekemiseen. POK:n periaatteisiin kuuluu yleensäkin panostus yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa, kertoo liiketoimintamuotoilija Sini Tiainen (Pirkanmaan Osuuskauppa): ”Tarjoamme esimerkiksi lähiruokatuotteita jo 188 paikalliselta tuottajalta.”

Vaikka Sale Sorva on Purson valaistuksen liiketoiminnan nykymittapuulla varsin pieni valaistuskohde, aikanaan myymälän valaiseminen SNEP®-valaisimin oli merkittävä virstanpylväs, kertoo Eerola:

– Voisi sanoa, että täältä kaikki lähti. Tämä oli ensimmäinen myymälävalaistuskohteemme, ja kun muut näkivät, miten vakuuttavaa työtä teemme, valaisimia alkoi mennä ensin muihin myymälöihin ja sitten monentyyppisiin kohteisiin ympäri Suomen. Myymälävalaistus on edelleen tärkeä osa liiketoimintaamme, mutta nyt meiltä hankitaan valaisimia kotimaahan ja ulkomaille kaikenlaisiin segmentteihin: teollisuuteen, logistiikkaan, toimistoihin ja sairaaloihin.

Laadukas myymälävalaistus helpottaa asiointia ja lisää viihtyisyyttä

Pakkaustekstien kirjasinkoko on usein hyvin pieni, huomauttaa Andersson, joten niiden lukemiseen tarvitaan hyvää valoa oikeiden ostopäätösten tekemiseksi. Hän luotsaa myös toista Sale-toimipistettä, jossa on vielä loisteputket, ja kontrasti on suuri:

– Kun menen sinne loisteputkivalaistukseen, minusta tuntuu, että melkein tarvitsisin otsalampun!

Hyllyväleihin lankeava tasainen valo on myymälävalaistuksen keskiössä.

Onnistunut myymälävalaistus saa tuotteet toki myös näyttämään houkuttelevilta, mikä edistää myyntiä. Andersson on työssään huomannut SNEP®-valaistusratkaisun häikäisemättömyyden edut:

– Käytän silmälaseja, joiden kanssa kaikenlainen häikäisy alkaa helposti rasittaa silmiä. Täällä sitä ongelmaa ei ole, vaan myymälän valaistus todella tukee työviihtyvyyttä.

Purson myymälävalaistus säästää energiaa ja ympäristöä. SNEP®-valaisimien hiilijalanjälki on pieni, ja kohteeseen optimoidussa valaistussuunnitelmassa tuotteiden elinkaaren aikaiset päästöt on minimoitu. Esimerkiksi Sale Sorvassa kaikki valot syttyvät vasta, kun kauppa avataan. Pirkanmaan osuuskauppa investoikin jatkuvasti energiatehokkuuteen, kertoo kiinteistöhallinnon asiantuntija Kaisa Pitkänen (POK).

Tuotekehityksen vuosikymmen

Purson SNEP®-valaisinvalikoima on kymmenessä vuodessa monipuolistunut. Ideoita uusiin tuotteisiin saadaan talon sisältä, asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta sekä maailman markkinaa haistellen, kertoo tuote- ja vientipäällikkö Eero Kuoppa.

Myymälävalaistuksenkin tarpeet ovat muuttuneet vuosikymmenessä. Nykyään useat liikkeet ovat auki ympäri vuorokauden, joten energiasäästöä haetaan esimerkiksi ohjattavilla ratkaisuilla.

Tuotekehitystyötä ohjaavat samat periaatteet kuin taannoin: valaisin, joka on fiksu, helposti omaksuttava ja käyttäjäystävällinen – aina tuotannosta asennukseen ja suunnittelijan pöydältä loppukäyttäjälle asti. Tavoitteen saavuttamiseksi Pursolla kuunnellaan palautetta ja kehitysehdotuksia koko tilaus–toimitusketjun matkalta.

Tuotekehityksessä saavutetaan merkittävää etua siitä, että Purson tuotanto on Suomessa. Kun tuotekehitys ja tuotanto ovat lähekkäin Nokian Siurossa, ensimmäisiin sarjoihin päästään käsiksi heti niiden valmistuttua. Kun tämän jälkeen edetään koeasennuksiin, ovat pursolaiset mahdollisuuksien mukaan mukana kentällä. Muun muassa näistä syistä Purson valaisimien laatu on ollut alusta alkaen ensiluokkaista, ja laatutyö jatkuu tuleviin vuosikymmeniin.