Tampereen Energian voimalaitoksia valaisee yli tuhat SNEP®-valaisinta

Voimalaistosympäristö

Keväällä 2023 käyttöön vihityn Naistenlahti 3 -biopolttolaitoksen valaisimet ovat naapuripaikkakunnan lähituotteita. Myös vanhojen voimalaitosten loisteputkia on korvattu SNEP® by Purson led-valaisimilla. Voimalaitosvalaistuksen pitää tukea erittäin kattavaa, ympärivuorokautista kameravalvontaa ja kestää eri lämpötiloissa.

Laadukas teollisuusvalaistus yhteistyössä Valmet Technologies Oy:n kanssa 

Naistenlahti 3:n laitostoimittajana toimi maailman johtava teknologia-, -automaatio- ja palvelutoimittaja Valmet Technologies Oy, jolla oli aikaisempaa kokemusta voimalaitosten valaisusta SNEP®-valaisimilla Tanskassa ja Ruotsissa. Sähköistä vastannut Jukka Huhtala (Lead Engineer, EI&C, Valmet Technologies Oy) kertoo, että tässä projektissa heillä oli avaimet käteen -periaate. Purson valaisimilla saatiin ratkaistuksi kohteen moninaiset tarpeet, kertoo Huhtala: 

– Esimerkiksi huoltokohteisiin tarvittiin extravalaistusta, ja vaihtelevien rakenteiden vuoksi valaisimia piti toisinaan asentaa poikkeuksellisella tavalla tasaisen valon luomiseksi, missä kätevät kiinnikkeet olivat hyödyksi. 

Yhteistyö valaisinvalmistajan ja laitostoimittajan välillä oli tiivistä massiivisen voimalaitosprojektin aikana. Huhtala kertoo esimerkiksi käyneensä Purson valaistuksen liiketoimintajohtaja Vesa Eerolan kanssa Tampereen Energialla hyväksyttämässä kaavaillut valaisimet. Kun vihreää valoa tuli, seuraavaksi Purso hoiti valaistuslaskennan ”ratkaisuhakuisesti ja ammattitaitoisesti”, kertoo Huhtala. Erityisesti toimitusnopeus saa häneltä kiitosta: 

– Valaisimia käytettiin jo työmaavalona, ja toimituseriä oli useita pitkin matkaa. Oli mahtavaa, että toimitukset hoituivat niin ripeästi. 

Erityisolosuhteet haastavat valaistussuunnittelua 

Naistenlahti 3 -biopolttolaitoksen tuotanto kattaa vuosittain noin puolet Tampereen kaukolämmön tarpeesta.  Laitoksen valaistukselta vaaditaan paljon. Olosuhteet ovat haastavat ja valaistava alue rikkonainen, kertoo Tampereen Energian kunnossapitoinsinööri Lauri Tala

– Laitoksessa ei ole suuria, yhtenäisiä valaistavia alueita, vaan kymmenkunta tasoa päällekkäin. Tilojen korkeus vaihtelee, ja valaistavat alueet ovat hyvin rikkonaisia.

Voimalaitoksessa on paljon poikkeavia rakenteita, minkä vuoksi valaisinsijoittelu ei ole yksinkertaista.

Suunnittelun merkitystä ei voi kylliksi korostaa, toteaa Tala. Työ aloitettiinkin Pursolla jo vuonna 2020, ja suunnitelmia päivitettiin laitostoimittaja Valmet Technologies Oy:lle aina kuvien tarkentuessa. Valaistuslaskennassa piti ottaa huomioon vaihtelevat rakenteet, joiden vuoksi valaisinsijoittelu ei ole yksinkertaista: suunnittelua on tehtävä manuaalisesti tila ja kerros kerrallaan. 

– On eri tasoja, risteäviä putkia, kylmiä ja kuumia paikkoja ja kaikkea siltä väliltä, kuvaa Tala, joka vastaa laitoksen sähkö- ja automaatiokunnossapidosta. 

SNEP® MODE X – koska vain paras on kyllin hyvä 

Lauri Tala oli Naistenlahti 3:n projektihankinnoissa mukana. Hän kertoo, että valaistusvaatimukset asetettiin tarkoituksella yläkanttiin, jotta lopputulos olisi varmasti kyllin hyvä. 

Esimerkiksi valaisimen ympäristölämpötilavaatimukseksi asetettiin +50 celsiusastetta, vaikka niin lämpimiä soppeja laitoksella ei käytännössä ole. Myös valon tasaisuusvaatimukset olivat erittäin kunnianhimoiset: tarkan kameravalvonnan lisäksi valaistuksen pitää tukea lattialiikennettä, sillä laitoksella tehdään tarkastuskierroksia sekä käyttö- ja huoltotoimenpiteitä. Koska valot ovat päällä ympäri vuorokauden, keskiössä olivat myös pitkä käyttöikä ja vähäinen huoltotarve. 

– Oli selvää, että emme halua halpaa muovirunkovalaisinta, summaa Tala. 

Sopiva teollisuusvalaistusratkaisu löytyikin: voimalaitokseen asennettiin robustirakenteiset MODE X -valaisimet, jotka ovat päätyä myöten alumiinirunkoiset. Korkea IP67-luokka ja karkaistu tasolasi takaavat sopivuuden vaihteleviin olosuhteisiin: osa prosessilaitteista on ulkotiloissa, ja kulkukäytävät on sielläkin valaistu samalla valaisimella. Tala kertoo, että huollettavuutta painotettiin: 

– Tällaisessa valaisinmäärässä väistämättä joitakin vikaantuu ajan saatossa. Nyt kun toimittaja on lähellä, saadaan taattua varaosatuki ja siten pitkä elinkaari käyttötuntien loppupäähän. 

MODE X:n huollettavuutta helpottaa se, että valaisimen ulkorunko on erillinen ja kaiken tekniikan sisältävä SNEP® core -ydin voidaan irrottaa helposti, vinkkaa Purson valaistuksen tuotepäällikkö Eero Kuoppa. Asennettavuus ja huollettavuus ovat kaikkien MODE-tuoteperheen valaisimien valtteja. Tala kertoo, että erityisesti kiinnikeratkaisuista on tullut positiivista palautetta.

Kohti valoisampaa tulevaisuutta – uusi valaistus on ilmastoteko

Naistenlahti 3 -voimalaitos vähentää noin 20 prosenttia koko Tampereen hiilidioksidipäästöjä. Se on merkittävin yksittäinen ilmastoteko Tampereen Energialle, jonka tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030 ja hiilinegatiivinen vuonna 2040. 

Tavoitteeseen pääsemiseksi yritys on uusinut myös vanhojen voimalaitosten valaistusta. Energiatehokkaat, matalan hiilijalanjäljen SNEP® by Purso -lähituotteet ovat korvanneet vanhoja loisteputkia RoHS-direktiivin mukaisesti. Eero Kuoppa luonnehtii, että päämäärä on yhteinen: 

– Purso ja Tampereen Energia jakavat samat vihreät arvot, joten tällaisissa projekteissa on ilo saada olla osallisena. 

Kiinnostuitko?