Urheilutilojen SNEP®-valaistus El Padelin pelikentille

Tampereen Kolmenkulmassa pallo viuhuu niin padel- kuin sulkapallokentillä. Tasaisella valaistuksella on pelin tuoksinassa merkittävä rooli. Purso oli mukana suunnittelemassa valaistusta jo El Padel -kenttien rakennusvaiheessa.

El Padelin toimitusjohtaja Henri Mäkelällä oli jo entuudestaan hyvä kokemus Purson Autolähde Oy:lle toteuttamasta valaistuksesta.

– Päätyminen Purson LED-valoihin oli meille alusta alkaen ykkösvaihtoehto, koska meillä oli pelkästään hyviä kokemuksia heidän tuotteistaan ja heidän kanssaan toimimisesta. Ennen tilausta tietysti varmistettiin valojen soveltuvuus ja hinnoittelu. Kun molemmat osa-alueet olivat Pursolla kärjessä, niin valaistus oli yksi tämän projektin helpoimmista valinnoista, toteaa Mäkelä.

Tilaan sopiva valonjako

El Padelissa on kahdeksan ammattilaistason padel-kenttää ja kuusi sulkapallokenttää, sekä muun muassa kauppa, ravintola ja VIP-tilaussauna. Valaistusstandardit antavat joitakin raja-arvoja eri lajien kenttien valaistukseen, mutta suunnittelussa haluttiin kysyä mielipiteitä myös pelaajilta.

– Se on paras mahdollinen lähtökohta, kun käyttäjä saa vaikuttaa ratkaisuun. El Padelissa käy nuoria, kovatasoisia pelaajia, jotka varmasti tietävät missä olosuhteissa on hyvä pelata. Esimerkiksi padelissa valaisimet eivät saa olla kentän päällä. Korkealla lentävään kaaripalloon on vaikea osua, jos valo osuu silmään, kertoo Purson aluemyyntipäällikkö Tuomas Arha.

Purson ratkaisussa valaisimet ovat hyvin korkealla katossa, jolloin häikäisy on mahdollisimman pieni. Tasainen valo koko kentällä estää varjopaikkojen tai liian kirkkaiden kohtien syntymisen.

– Valaistus toteutettiin 2,8 metriä pitkillä SNEP® Mode C -valaisimilla, joilla valo jakaantuu leveästi. Himmennettäviä valaisimia voi ohjata kellolla, liiketunnistimilla ja painonapeilla. Valaisimissa on portaaton säätö, ja ne ovat erittäin energiatehokkaita, tuottaen jopa 36 000 lumenia valoa hyvällä hyötysuhteella, Arha sanoo.

– Vaikka monella muulla rakentamisen osa-alueella tuli vastaan haasteita ja viivästyksiä, niin valojen toimituksesta tai toimivuudesta ei tarvinnut olla huolissaan, Mäkelä lisää.

Käyttäjäpalaute on ollut kiitettävää

Avainlippu-merkityt SNEP®-valaisimet ovat täysin kierrätettävissä, ja niille voidaan laskea tarkka hiilijalanjälki. El Padeliin asennetut valaisimet on myös urheilutilatestattu, eli ne ovat läpäisseet standardin mukaisen kestotestin.

– Testissä valaisin kiinnitetään loppusijoitusta vastaavaan paikkaan, ja sitä ammutaan palloilla 60 kilometrin tuntivauhtia erilaisista kulmista. Turvallisuus on ehdottoman tärkeää, ja kotimaisena perheyrityksenä haluamme varmistaa, ettei valaisin heilu, mene rikki, tai pahimmassa tapauksessa putoa kentälle, Arha toteaa.

Turvallisuuden ja huoltovapauden lisäksi loppuasiakkaiden mielipide ratkaisee. Suurin osa käyttäjistä on erittäin tyytyväisiä El Padelin valaistukseen, ja palautetta kysytään marraskuussa 2021 valmistuneissa tiloissa ahkerasti edelleen.

– Kilpapelaajien mukaan valaistus on kisatasoa, sekä kirkkaampi ja parempi kuin monessa muussa pelipaikassa. Olemme onnistuneet saamaan valot ja optiikan kohdilleen, sanoo Arha.

– Käyttäjäpalaute on valtaosaltaan ollut hyvin positiivista. Padelkentillä on käytössä kahdenlaista valaistusta, joko valot ovat ”kentissä” tai hallin katossa. Usein valot ovat tottumiskysymys, ja tutussa ympäristössä tykätään pelata. Lähes kaikki meillä pelaavat ovat kuitenkin sitä mieltä, että nykyinen valaistus on paras, jossa he ovat pelanneet. Itse olen tietysti täysin samaa mieltä, kiittää Mäkelä.

Projektissa mukana olleet tuotteet