Alumiinin monet edut: uusioalumiini on ekologinen, kestävä ja näyttäviin ratkaisuihin taipuva materiaali

Alumiini tarjoaa rakentamiseen monia etuja verrattuna muihin materiaaleihin. Näihin kuuluvat mm. kestävyys, huoltovapaus, ulkonäkö ja ekologisuus. Purson Greenline on Suomen ensimmäinen kierrätettävää alumiinia hyödyntävä tuotelinjasto.

”Alumiini on materiaalina näyttävä, kestävä ja täysin kierrätettävä. Uusioalumiini kuluttaa vain 5 % niin sanotun primäärialumiinin tuottamiseen käytettävästä energiamäärästä”, Purson rakennusjärjestelmien aluevientipäällikkö Sami Oksanen avaa.

Purson alumiiniprofiileista lähes 50 % tehdään kierrätetystä, Purson omalla sulatolla valmistetuista alumiiniaihiosta. Greenline-tuotantolinjallaan Purso vastaa markkinoiden tarpeeseen, sillä ekologisuus on noussut nopeasti yhdeksi hankkeiden pääkriteereistä.

Räätälöidyt ratkaisut huomioivat koko elinkaaren

Purso on kansainvälisesti toimiva alumiiniprofiilien ja -komponenttien valmistaja. Purson vahvuuksiin kuuluvat omat Pohjoisiin olosuhteisiin kehitetyt rakennusjärjestelmät ja kokemus räätälöidä projektikohtaisia ratkaisuja. Valaistusyksikön valmistamat valaisimet suunnitellaan ja valmistetaan aina tilauksesta kohteeseen sopivaksi.

”Varsinaisen valaistuksen energiatehokkuuden lisäksi huomiota kiinnitetään yhä enemmän koko ratkaisun elinkaareen, eli onko valmistus energiatehokasta sekä materiaalit kierrätettäviä”, Purson Valaistus-yksikön liiketoimintajohtaja Vesa Eerola valottaa.

Purso tarjoaa täysin asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityjä ratkaisuja. ‘’Tämä tarkoittaa jatkuvaa ja ketterää innovointia sekä tuotekehitystä yhdessä suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa. Meille on tärkeää, että suunnittelijat ja urakoitsijat voivat olla suoraan meihin yhteydessä kaikissa kysymyksissä ja ongelmissa’’, Oksanen kertoo.

Purso räätälöi esimerkiksi Helsingin Rautatieasemalle valmistuvaan Scandic-hotelliin uudenlaisen ikkunanpuitteen yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa: ”Kohdetta varten kehittämämme ratkaisun avulla lasi saatiin betonikuoren tasoon näyttävästi ja energiatehokkaasti ilman kylmäsiltaa ulkorakenteista sisälle”, Oksanen kertoo innovatiivisesta toteutuksesta.

Valaisimissa räätälöinti ja ongelmanratkaisu saattaa esimerkiksi tarkoittaa rungon koon, valonjaon, kytkettävyyden ja asennettavuuden sovittamista kohteeseen sopivaksi.

”Tampereen Ratinan kauppakeskukseen toimitimme prototyypin kolmessa päivässä siitä, kun olimme perehtyneet kohteen alakattojärjestelmään. Samalla saimme ratkaistua asennukseen liittyvät sähkötekniset ja mekaaniset haasteet”, Eerola sanoo.

Vain suunnittelijan mielikuvitus rajana

Kansainvälisesti Purson kasvua ajaa eteenpäin muun muassa palamattoman, korroosionkestävän ja huoltovapaan alumiinin edut rakennusjärjestelmien materiaalina. Alumiini mukautuu hyvin suunnittelijan visioon ja soveltuu moduulirakentamiseen. NAPSU-järjestelmällä toteutettu parkkihallikohde Tanskan Aalborgissa voitti viime vuonna kunnanhallituksen järjestämän arkkitehtikilpailun. Voittoa perusteltiin alumiinisen julkisivuratkaisun esteettisyydellä, keveydellä, graafisuudella ja innovatiivisuudella.

Purson valmistama julkisivuratkaisu koostuu luonnonvaloa siivilöivistä, seinästä ulospäin työntyvistä alumiinisäteistä. Säleiden asennus on helppoa ja ne ovat tarvittaessa myös vaihdettavissa. Kohteen on suunnitellut Tanskalainen Arkkitehtitoimisto Sangberg.

Tuotekehitys ja valmistus saman katon alta – kaikki Suomesta

Suomessa vahva osaaminen ja kotimaisuus muodostavat Pursolle suuren kilpailuedun: ”Meillä tuotekehitys ja valmistus ovat saman katon alla. Olemme mielellämme suunnittelijoiden ja rakentajien apuna hankkeiden mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolloin kokonaisuudesta tulee teknisesti toimiva ja kustannustehokas”, Oksanen summaa Purson asiakaslähtöistä toimintaa.