Loisteputket led-aikaan – vai kannattaako sittenkin vaihtaa koko valaisin?
Yleisesti käytetyt loisteputket T8 ja T5 poistuvat pian markkinoilta niiden sisältämän elohopean vuoksi. Kun valaistuksen päivitys on ajankohtaista, vaihtoehtoina ovat loisteputkien korvaaminen led-putkilla tai koko valaisimen uusinta. Vaihtamalla koko valaisin pelkän valonlähteen sijaan on mahdollista vaikuttaa paremmin valaistuksen laatuun, kuten valon jakautumiseen tilassa. Alun perin led-tekniikalle suunnitellut valaisimet ovat myös sirompia ja keventävät tilan yleisilmettä.
– Olen asentanut paljon sekä valaisimia että led-putkia. Pelkän putken vaihtamista voisi verrata tekohengitykseen, koska loisteputkirungot ovat monesti jo elinkaarensa päässä. Loisteputkivalaisinta ei ole alun perin suunniteltu led-putkelle, jolloin valo ei kaikissa tapauksissa jakaudu suunnitellusti, sanoo Teemu Salo, valaistussuunnittelija Pursolta.
Ohjattava valaistus on energiatehokas ja lisää viihtyisyyttä
Led-tekniikalla on monia etuja. Loisteputkeen verrattuna Ledit ovat pitkäikäisiä, ympäristöystävällisempiä ja voivat pienentää energiankulutusta jopa 60–70 %. Led-tekniikan ansiosta myös lämpökuorma on pienempi, eikä valossa ole haitallista UV-säteilyä.
– Led-putki valaisee suoraan alaspäin, kun taas vanha loisteputki peilaa ja heijastaa valoa laajemmalle ympäristöön. Led-putki loisteputkivalaisimessa voi aiheuttaa häikäisyä ja vaikuttaa viihtyvyyteen. Nykyiset uudentyyppiset led-valaisimet mahdollistavat erilaisten tilojen monipuolisen valaisun, Salo sanoo.
Koko valaisimen uusiminen voi tuoda muitakin etuja, kuten valaisimen ohjattavuuden, joka ei kaikissa vanhoissa loisteputkivalaisimissa ole mahdollista.
– Valojen himmentäminen ja muut säätömahdollisuudet lisäävät työmukavuutta ja säästävät energiaa. Esimerkiksi parkkihalleissa valaistus voidaan himmentää niillä alueilla, joilla ei ole liikennettä. Himmennetty valaistus tuo turvaa sen sijaan, että valaistus olisi kokonaan sammutettu, Salo sanoo.
SNEP®-tuotevalitsin kertoo järkevimmät vaihtoehdot
Loisteputket eivät ole niille suunniteltujen valaisinten ainoa kuluva osa. Vaikka loisteputken vaihtaminen led-putkeen on melko helppoa, liian pitkään valaisimen uusimista ei kannata venyttää. Elinkaarensa päähän tullut valaisinrunko ja sen osat alkavat hapertua. Lisäksi jos led-putkien vaihdon yhteydessä vanha kuristin jätetään toimintaan, saattaa se olla jopa paloriski. Uusien valaisinten hankinta on sijoitus, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin. SNEP®-tuotevalitsin tekee valaistusratkaisun määrittämisestä vaivatonta.
– Hyödynnän itse valaistuksen suunnittelussa Purson SNEP®-tuotevalitsinta. Sen avulla on helppo räätälöidä kohteen mukaan sopiva ratkaisu, kiinnikkeistä lähtien. Purso haluaa tehdä valaistuksen suunnittelun ja asentamisen mahdollisimman helpoksi asiakkaalle, Salo sanoo.
Kotimainen valaisin on myös ympäristö- ja arvovalinta. Purson SNEP®-valaisimille on myönnetty Avainlippu-tunnus ja ne ovat täysin kierrätettävissä. Purson valikoimasta löytyy sopiva RoHS-direktiivin mukainen vaihtoehto joka kohteeseen.
– Esimerkiksi SNEP® Mode P on kustannustehokas yleisvalaisin vanhojen loisteputkivalaisimien tilalle. Tukevarunkoinen valaisin on ominaisuuksiltaan ja kytkennöiltään hyvä ratkaisu esimerkiksi tuotantotiloihin. Usein kohteessa voi hyödyntää jo olemassa olevia kaapelointeja. Ota yhteyttä ja kysy lisää, Salo kehottaa.