50 vuotta alumiinin pursotuskokemusta

Helmikuussa 2024 Purso saavutti 50 vuoden rajapyykin alumiinin pursottajana. Aamulehti uutisoi alumiinin pursotuslinjan käynnistymisestä 28.2.1974 otsikolla ”Alumiinipursotuslaitos käynnistyi Siurossa – investointi kohottaa huomattavasti alumiinin jalostusastetta”.

Viiden vuosikymmenen kasvu ja kehitys

Vuonna 1974 perustetun pursotuslaitoksen vuosikapasiteetti oli 2 000 tonnia pursotettua alumiinia vuodessa. Nykyisin lukemaan saa lisätä nollan perään.

Onneksi perustaja, kemian insinööri Esko Ollila, osasi jo tuolloin aavistella, että toiminta kasvaa: Aamulehden jutussa kerrotaan, että esimerkiksi pursotuslaitoksen kunnallistekniikka, sähköpääkeskus ja nestekaasulaitteisto on mitoitettu ”kolminkertaista käyttöä ajatellen”. Sitä ei ehkä aavistettu, että jo 2020-luvulla nestekaasun käytöstä luovutaan ja vihreää siirtymää vauhditetaan moninkertaisilla investoinneilla. Esko Ollila ehti olla näkemässä, kun Purso palkittiin vuosisadan yrittäjänä Nokialla vuonna 2017.

Moni asia on muuttunut, mutta tekemisen ydin säilyy yli vuosikymmenten: Tulevienkin vuosikymmenten matkallamme olemme edelleen siurolainen perheyritys, jonka intohimona on alumiini.