Valmistaudu T8 ja T5 -loisteputkien poistumiseen markkinoilta – Purso auttaa optimoidussa valaistusratkaisussa

Loisteputket liitetään niiden sisältämän elohopean vuoksi RoHS-direktiivin piiriin ensi vuonna. Käytännössä sähkö- ja elektroniikkalaitteita koskeva EU:n direktiivimuutos merkitsee hyvin yleisesti käytössä olevien valonlähteiden poistumista markkinoilta jo 24. elokuuta 2023.

RoHS (Restriction of Hazardous Substances) -direktiivi suojelee ihmisten terveyttä ja ympäristöä sekä vähentää haitallisia jätteitä. Haitallista elohopeaa sisältäviä T8- ja T5 -loisteputkia käytetään laajasti esimerkiksi teollisuudessa, koulu- ja terveydenhuoltotiloissa sekä myymälöissä. Purson teknologiapäällikkö Ville Moilasen mukaan direktiivimuutos pitää nähdä mahdollisuutena. Nyt jos koskaan on aika toimia valoisamman tulevaisuuden eteen!

– Energian hinnat ovat ennennäkemättömällä tasolla, ja olemme yhteiskuntana sitoutuneet energiatehokkuuden nostamiseen sekä hiilineutraaliuteen. Miksi siis odottaa elokuuhun asti?
Mitä aiemmin valaistuksen laittaa kuntoon, sitä nopeammin säästää energiaa. Energian korkean hinnan vuoksi Purson optimoitu, ohjattava ja energiaa säästävä valaistusratkaisu maksaa itsensä nopeasti takaisin. Kotimainen valaistus on myös ympäristö- ja arvovalinta.

Optimoitu valaistus säästää energiaa

Äkkiä voisi ajatella, että vanha loisteputki on helposti korvattavissa led-putkella. Asia ei ole ihan niin yksinkertainen: koska loisteputkivalaisimet on suunniteltu loisteputkille, vaihtamalla tilalle eri valonlähteen myös valontuotto on erilainen. Lopputulos ei välttämättä ole paras mahdollinen.

– LED-putkia ei voi DALI-ohjata, mikä vaikuttaa suoraan käytön ajan energiatehokkuuteen. Yksi merkittävä tekijä on myös sähköturvallisuuden säilyminen LED-putkimuutoksissa, mistä TUKES on antanut ohjeistusta, Moilanen sanoo.

SNEP® by Purso valaisimilla erilaiset valaistustarpeet ja valaistuksen modernisointi on helppo toteuttaa hyvällä hyötysuhteella, niin toimistoon kuin eri IP-luokan teollisiin tiloihin. Ohjattavuuden ansiosta valo palaa silloin kun sitä tarvitaan, juuri sille määritellyllä valotasolla.

– SNEP®-tuotevalitsimen avulla tarpeeseen räätälöidyt SNEP® by Purso valaisimet, kumppaniverkostomme ja asiantuntijamme auttavat tilaan sopivan valaistuksen toteutuksessa. Näkemisen, viihtyisyyden ja turvallisuuden parantaminen sekä energian säästö ovat laadukkaasti ja luotettavasti ulottuvillasi. Kyvykkään ja joustavan tuotannon ansiosta toimitusvarmuutemme oli viime vuonna 99,4 % ja parannamme sitä edelleen, lupaa Moilanen.

Purson tuotteista hiilijalanjälkilaskelma

Purso on sitoutunut puolittamaan hiilijalanjälkensä vuoteen 2025 mennessä. Energiatehokas, kierrätetyn alumiinin Purso Greenline SNEP® by Purso -tuotelinja on osaltaan mukana luomassa eväitä kohden hiilineutraalia, kestävästi valaistua yhteiskuntaa. Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Valaistuksen hiilijalanjäljestä merkittävin osuus tulee käytönaikaisista päästöistä. Purson Front Office -valaistuslaskentapalvelu ja kumppaniverkosto auttavat varmistamaan, että valaistuksen hyötysuhde on ohjauksen ja optimoinnin ansiosta paras mahdollinen. Sillä on suora vaikutus energian säästöön ja päästöihin. Olemme vastuullinen kumppani valaistukseen, myös loisteputkikiellon ratkaisussa, summeeraa Moilanen.

Moilanen on mukana teknologiateollisuuden valaisinvalmistajien toimialaryhmässä (AFLE), jonka tavoitteena on tuoda esille modernin valaistuksen vaikuttavuutta esimerkiksi elinkaari- ja vastuullisuushyötyjen kautta. Tähän liittyen Purso on rikastamassa tuoteinformaatiotaan hiilijalanjälkitiedolla loppuvuodesta 2022 alkaen.

– Kunnianhimoinen tavoitteenamme on toteuttaa vuoden 2023 aikana kattava hiilijalanjälki-informaatio läpi koko tuoteportfolion. Haluamme antaa ketterällä tavalla asiakkaillemme vertailukelpoista tietoa hiilijalanjäljestä ja auttaa esimerkiksi suunnittelutoimistoja valaistuksen suunnitteluun liittyvien vastuullisuusvaatimusten täyttämisessä.