Vaasan lyseon lukiossa opiskellaan Purson valaisimien alla

Kaksikielisen lukiokampuksen upea V-rakennus on arkkitehti J.J. Ahrenbergin luomus vuodelta 1898. Saneerauksessa sen luokkatiloihin vaihdettiin Novem-valaisimet, ja perinteikäs juhlasali sai näyttävää lisävaloa valoviivalla. Laadukas SNEP®-valaistus kohentaa hyvinvointia jokapäiväisessä lukioarjessa ja on myös ympäristöteko.

Ympäristötietoinen kaupunki käyttää Purson valaisimia

Vaasan kaupunki on asettanut tavoitteen olla hiilineutraali kaupunki 2020-luvulla. Tätä tavoitetta tukevat kotimaiset, matalan hiilijalanjäljen valaisimet. Purson SNEP®-tuotevalitsin laskee valaisimien hiilijalanjäljen.

Vaasan kaupungin talotoimen sähköasiantuntija Risto Herttua kehuu Purson valaisimen kustannus- ja energiatehokkuutta.

– Kiinteistökantaa ja sitä myöten saneeraustarpeita on runsaasti, ja Purson valaisimilla on saatu erinomaisia ratkaisuja moniin kohteisiin.

Viime vuosina Purson valaisimia onkin asennettu Lyseon lukion lisäksi useisiin oppilaitoksiin ja urheiluhalleihin eri puolilla kaupunkia: Gerby, Onkilahti, Hietalahti, Huutoniemi, Teeriniemi…

Pohjanmaan SA-sähkön urakkalaskennassa ja työnjohdossa työskentelevä Joonas Jaskari vastasi Lyseon lukion urakasta ja on asentanut paljon Purson valaisimia muuallekin. Ilahdun aina, kun näen, että suunnitelmissa on Purson valaisimet,koska ne ovat niin toimintavarmoja ja siistejä. Asentaminen on lisäksi todella näppärää, kertoo Jaskari

”Purso on loistava asiakaspalvelija”

Projektia valvonut valaistussuunnittelija Sami Tiilikainen (Granlund Oy Pohjanmaa) kommentoi olevansa erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Purson kanssa:

– Ammattitaitoinen suunnitteluapu on Pursolta helposti saatavilla. Aikataulut pitävät ja kustannustiedot saa helposti, mikä on tilaajalle tärkeää.

Myös Jaskari kiittelee yhteistyöstä ja kertoo aina pitäneensä Pursosta asiakaspalvelijana:

– Meillä on takanamme pitkä yhteistyö, ja kaikki on hoitunut mallikkaasti – myös ongelmatilanteet on selvitetty ripeästi, joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Opiskelu sujuu standardien mukaan valaistuissa tiloissa

Lyseon lukion matematiikan opettaja Kasperi Lemmetty kertoo, että ennen saneerausta vanhojen valaisimien kanssa oli jatkuvasti ongelmia:

– Vähän väliä jokin valo lakkasi toimimasta, ja jouduttiin kutsumaan talohuolto paikalle. Näiden kanssa taas ei ole mitään ongelmia, vaan valot toimivat kuten pitääkin.

Opiskeluarjessa hyvä yleisvalo on tärkeää, kertoo Lemmetty, sillä matematiikan opiskelijat esimerkiksi piirtävät ja kirjoittavat. Työssään opettaja kiertää paljon luokassa auttamassa opiskelijoita laskuissa, ja on huomannut uuden valaistuksen edut: opiskelijoiden koneiden näytöiltä ei tule ”mitään ikäviä heijasteita”.

Luokkiin ripustetut matalan häikäisyn Novem-valaisimet antavat sekä suoraa että epäsuoraa valoa. Se on nykyisten valaistusstandardien mukaan suositeltavaa.

– Novem-valaisimeen on suunniteltu erinomainen ylävalo, joka valaisee 120 asteen kulmassa ylöspäin. Silmän kannalta on tutkitusti parempi, että myös ympäristö on valaistu. Tämä johtuu siitä, että ihmissilmä hakeutuu valoon, joten kontrastit pimeän ja valoisan välillä rasittavat silmiä, kertoo aluemyyntipäällikkö Tuomas Arha.

Epäsuoralla valolla saa myös näyttävyyttä, mistä hyvä esimerkki on lukion juhlasaliin asennettu valoviiva. Klassisen tilan vanhoihin valaisimiin ei koskettu, vaan siellä vain korvattiin vanhat loisteputket tyylikkäällä valoviivalla, kertoo suunnitteluyhteistyöstä ja tilaajan puolen valvonnasta vastannut Risto Herttua.

Juhlasalin valoviiva on kierrätysalumiinia.

Kiinnostuitko?