”Ylläpitotyö on loppunut kokonaan” – Purson valaisimet toivat AGCO Powerin tuotantohallit led-aikaan

AGCO Powerin dieselmoottorit valmistuvat Nokialla SNEP®-valaisimien alla. 

AGCO Power on yksi maailman johtavista dieselmoottoreiden valmistajista. Yrityksen tuotteet ovat tunnettuja korkealuokkaisuudestaan, ja AGCOlla on totuttu aina hakemaan aiempaa parempia ratkaisuja. Kun led-valaistus yleistyi, AGCOlla haluttiin olla ajan hermolla. Tavoitteena oli energiatehokkaampi, laadukkaampi ja luotettavampi valaistus. 

– Olemme liittyneet energiatehokkuussopimukseen jo vuonna 2010. Kun ensimmäisiä led-valaisimia alkoi tulla markkinoille, otimme useita testikäyttöön. Lupauksista huolimatta testikäytössämme olleet valaisimet alkoivat välkkyä tai muuten rikkoontuivat jopa alle vuodessa. Niihin ei voinut luottaa, AGCO Powerin kiinteistöistä vastaava kunnossapitopäällikkö Jani Järvinen muistelee.

Vanhat loisteputkivalaisimet olivat kuitenkin tulossa tiensä päähän, joten ratkaisu oli saatava ennemmin tai myöhemmin. Lopulta se löytyi yllättävän läheltä.

– Yhteistyökumppanillamme oli hyvät kokemukset valaisimista, joita Purso valmisti järven toisella puolella. Päätimme kokeilla niitä, vaikka alkuun pelkäsin, että aiemmin kohtaamamme ongelmat toistuvat. Nyt ensimmäisistä asennuksista on viitisen vuotta. Yhä edelleen odottelen niitä ongelmia, sillä valaisimet toimivat yhä tänäkin päivänä moitteetta, Järvinen naurahtaa. 

”Tärkeintä on, että tuotteeseen voi luottaa”

Järvisen mukaan AGCO Powerin valaisimiin liittyvä kunnossapitotyö on tippunut jopa 95 % sen jälkeen, kun halleissa siirryttiin Purson valaisimiin. Teknisiä vikoja ei ole ollut, ja valaisimia joudutaan vaihtamaan lähinnä silloin, kun niihin osutaan vahingossa esimerkiksi trukilla. 

– Loisteputkia meni aikoinaan lavakaupalla. Huoltotoimenpiteitä sai olla tekemässä tiuhaan, joten siirtyminen Purson valaisimiin on vapauttanut huomattavasti kunnossapidon resursseja.

Huoltovapaudesta ei ole tarvinnut tinkiä, vaikka tuotantohalleissa valaisimet joutuvat koville. 

– Hallien lämpötila on korkea, ja koneistus vaikuttaa ilmanlaatuun. Muovirunkoisillevalaisimille tämä tarkoittaa sitä, että ne kovettuvat ja hajoavat käsiin. Purson valaisimien alumiinirunko poisti nämä ongelmat, Järvinen toteaa. 

Aikaa ja vaivaa on säästynyt myös Pursolta saadun tuen ja valaisimien helpon asennettavuuden ansiosta.

– Meille on tuonut lisäarvoa se, että Purso on auttanut kaikissa projekteissa valaistussuunnitelmien ja energialaskelmien tekemisessä, mikä tekee energiatehokkuussopimuksen raportoinnista sujuvaa. Myös asennustyö on varsin nopeaa. Kun vanhat valaisimet puretaan, uudet asennetaan pika-asennuskiinnikkeellä samoihin kiskoihin. 

Laadukkaampi valo, visuaalisesti tyylikkäämmät hallit

Vanhalle teollisuustilalle valaistuksen modernisointi on kuin kasvojenkohotus. AGCO Powerilla vanha loisteputkivalaisu oli värilämpötilalla 3500K. Uudet valaisimet otettiin värilämpötilalla 5000K, joka on lähellä päivänvaloa. Tämän johdosta tilat näyttävät siistimmiltä ja niissä työskentely on miellyttävämpää. Halleissa mitatut luxit ovat Järvisen mukaan nousseet entisestä 400:sta hieman yli 500:aan, vaikka valaisimien määrä ja niiden sähköenergian tarve on pienentynyt.

– Kaiken kaikkiaan Purso on vastannut valaistustarpeisiimme hyvin, ja on ollut meille todella hyvä kumppani. Ei ole mitään, mitä voisin moittia, Järvinen summaa