Ikoniska Scandic Hamburger Börs fick ett nytt utseende

Det nyrenoverade Hamburger Börs-hotellet i Åbo står öppet igen efter renovering.
Byggnaden som ritades av arkitekt Janne Helin och uppfördes av YIT kombinerar olika stilar och passar perfekt i den omgivande miljön. Hotellhelheten består av en nybyggnad samt det skyddade gamla Börs. Det ikoniska hotellet har välkomnat gäster sedan 1894.

Metallkonstruktionerna i projektet tillverkades och installerades av Raision Metalli Oy, en långvarig partner till Purso. Som ett resultat av ett nära samarbete levererade Purso
bl.a. nya glastak, väggar, fasadsystem, inner- och ytterdörrar och som ett pilotprojekt även nya P94 branddörrar.

– Vi har samarbetat med Purso i decennier inom olika typer av byggprojekt, däribland den offentliga sektorn, kommersiellt bygge, flerbostadshus samt lager. Pursos produktutbud är mångsidigt och produkterna har dessutom utmärkta U-värden. Som finsk leverantör av byggsystem är de även kända inom arkitekt kretsar, säger vd Janika Tavola från Raision Metalli.

De högkvalitativa, isolerade brandsäkra dörrarna står emot tid och användning.

Byggsystem av hög kvalitet är ett grönt val

Hotellet erbjuder en unik och exceptionell miljö för möten, konferenser, banketter och familjesammankomster. Alla 272 rum är utrustade med modern teknik. Det nya annexet på innergården är byggt i en stil som respekterar det arkitektoniska arvet från tidigt 1900-tal. Här finner du receptionen, det rymliga loungeområdet och även hotellets mångsidiga restaurangutbud. Purso levererade mer än 500 innerdörrar, som stegvis installerades på det nio våningar höga hotellet.

– Pursos aluminiumprofiler levererades till oss som långa profiler varefter vi förädlade dem till färdiga produkter enligt arkitektens önskemål. Vi ansvarade även tillverkning, inglasning samt installation. Specialister hos Purso hjälpte oss välja profiler och karmdjup för de stora glasväggarna i huvudentrén. Dessutom fick vi hjälp med tekniska frågor och funderingar, berömmer Toivola.

Hos Raision Metalli är de vana vid att leda storskaliga projekt genom att tillverka mångsidiga byggprodukter och system av både aluminium (ca 70 %) och stål (ca 30 %). Samarbetet med Purso är sömlöst.

– Toriparkkis utgrävningar försvårade logistiken. Leveransen av varor till installationsarbetet blev svår på grund av de otala och smala gångarna. Nervlugnande var dock att vi kunde lite på Pursos leveranssäkerthet. Jag rekommenderar starkt deras genomtänkta byggnadssystem för alla.

De energieffektivaste P94 brandklassade ytterdörrana på marknaden

P94 EI30 brandklassade ytterdörrar till Hamburger Börs som ett pilotprojekt. Vi var tvungna att godkänna den nylanserade kombinationen av glasvägg-branddörr officiellt av Åbo stad innan installation.

P94-branddörrar kombinerar brandsäkerhet och energieffektivitet på ett oöverträffat sätt.

– Purso överlämnade rapporten på brandprovningen till brandkonsulten inför godkännandet. Tillfälligt kom vi ett tag efter i tidsplanen, men snabbt tog vi den i kapp igen efter att vi fårr grönt ljus. Energieffektiviteten och användbarheten i Pursos brandklassade dörrar är toppklass.

Nu står det underbara historiska bygget klart och resultatet av vårt samarbete kan till exempel beundras genom Pursos fina glasväggar från Börs Katto-baren som bjuder på en fantastisk utsikt över staden, säger Tavola.