Tätningstillverkaren TT Gaskets bytte armaturer i alla hallar

Kvalitativ industriell belysning förbättrar arbetsmiljön och arbetsresultatet.

Tätningstillverkaren baserade i Tammerfors skaffade SNEP®-armaturer först till en hall. Resultatet var så bra att man till slut beslutade att byta ut armaturerna i alla hallbyggnader (12 000 m2). Arbetsmiljön är säker med högkvalitativ industriell belysning.

Industribelysning – ljus för tillverkningsindustrin

TT Gaskets tillverkar packningar för olika industribehov i Janka, Tammerfors. Genom årtionden har behovet av mer hallutrymme uppstått flera gånger. När den senaste hallutbyggnaden färdigställdes 2020 övervägdes vilken belysningslösning som skulle vara lämpligast.

I tillverkningsproduktionen spelar belysningen verkligen en viktig roll: bra industriell belysning säkerställer framgång för vårt noggranna arbete, säger produktionschef Teemu Piipponen.

TT Gaskets produktionslokaler kräver noggrant arbete. Bra industriell belysning hjälper till att se tydligt.

Att tillverka en högkvalitativ tätning kräver skarp syn. Ljuset måste nå marken i nästan sex meter höga hallar. Förutom arbetsstationer behövs ljus för skuggiga områden, gångvägar och maskinsidor. Jämnheten i belysningen är en central faktor i produktionslokalerna, säger Tuomas Arha, Pursos Distriktförsäljngschef för belysning.

– Industribelysning är en egen gren: i sådana utrymmen finns det till exempel många maskiner, apparater och ventilationssystem som måste beaktas noggrant i belysningsplaneringen för att undvika skarpa skuggor eller mörka områden. Med hjälp av Pursons belysningsplanerare och smidigt samarbete löstes sådana utmaningar, fortsätter Arha.

Inköpschef Teemu Sillanpää, som ansvarade för armaturupphandlingen, säger att Pursons yrkesskicklighet övertygade. Vid val av armaturer vägde enligt honom faktorer som armaturernas långa livslängd, energieffektivitet, brandsäkerhet, styrbarhet och låg koldioxidavtryck tungt.

– Kvaliteten på dessa armaturer är förstklassig, och pris-prestandaförhållandet är utmärkt, sammanfattar Sillanpää.

Även de gamla armaturerna byttes enkelt

Belysningen i hallen som färdigställdes 2020 fick mycket beröm.

– Det enda negativa var att när ljusstyrkan var så bra, framträdde smutsen, så vi var tvungna att städa! Skrattar produktionschef Piipponen.

TT Gaskets beslutade därför att under de kommande två åren byta ut belysningen i alla sina produktionslokaler till samma typ som i de nya lokalerna. I den inledande situationen fanns olika typer av armaturer från olika decennier i hallarna.

– Vi kunde smidigt använda de gamla armaturernas skenor, kablar och strömförsörjning, så bytet gick smärtfritt, berättar Piipponen.

Senast uppdaterades belysningen i den gamla bagerihallen som en del av en energirenovering sommaren 2023. I projektet överraskade det att endast arbetsstationerna nu behövde punktbelysning, och annars räcker allmänbelysningen. Piipponen berättar att den jämna, behagliga belysningen har fått beröm från de anställda.

Optimerad industriell belysning som en del av en ambitiös hållbarhetsstrategi

Effektiv industriell belysning i hallen.

Effektiv industriell belysning ger ljus till arbetsstationerna i en sex meter hög hall. TT Gaskets strävar efter koldioxidneutralitet före 2027. Lågkoldioxidnärprodukter, med stomme av återvunnen aluminium, stöder detta mål. Automatisk styrning av armaturerna minskar energiförbrukningen betydligt. För närvarande tänds ljuset enligt schemalagda arbetspass och rörelser, berättar Sillanpää.

Tidigare kunde lamporna brinna i onödan på grund av mänskliga glömskor, tillägger Piipponen.